Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět První pomoc (AUM / PPOLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / PPOLF - První pomoc, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

První pomoc je zaměřena na poskytování základní předlékařské pomoci laikem. Je zaměřena na stavy ohrožení základních životních funkcí, ale i obecné předpoklady poskytování první pomoci, legislativní opatření. Přináší posluchačům dostatečné teoretické ukotvení problematiky, aby mohli přistoupit k praktickému nácviku první pomoci. Přednášky jsou zaměřeny na úrazové i neúrazové stavy.Cvičení navazuje na blok přednášek a zajišťuje nácvik praktických dovedností. Je zaměřen na stavy ohrožení základních životních funkcí, ale i obecné předpoklady poskytování první pomoci. Součástí je nácvik zajištění úrazových a neúrazových stavů na modelových situacích.Přednášky 1hod př.(80st.):Týden/Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Základní definice. Legislativní úprava.2. Systematický postup na místě postižení. Hromadné neštěstí. START.3. Přivolání záchranné služby. Celkové vyšetření postiženého.4. Bezvědomí.5. Kardiopulmonální resuscitace dospělých.6. Kardiopulmonální resuscitace dětí. Aspirace.7. AED.8. Šok.9. Rány a krvácení.10. Popáleniny. Poleptání.11. Poranění končetin.12. Poranění hlavy, trupu.13. Náhlé neúrazové stavy interní.14. Náhlé neúrazové stavy chirurgické.15. Intoxikace.Praktická cvičení (1hod cv. (5x15st.)):Týden/Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Celkové vyšetření postiženého.2. Materiální zajištění pro poskytování PP. Lékárnička.3. Obvazový materiál. Obvazové techniky.5. Ošetření masivního zevního krvácení.6. Dlahové obvazy.7. Transport raněných.8. Polohování postižených. Základní polohy.9. Kardiopulmonální resuscitace dospělých.10. Kardiopulmonální resuscitace dospělých.11. Kardiopulmonální resuscitace dětí. Aspirace.12. Automatická externí defibrilace.13.. Nácvik modelových situací.14. Nácvik modelových situací.15. Nácvik modelových situací.

Získané způsobilosti

Student zná rizika jednotlivých postižení, jejich příčiny, průběh, základní zajištění do příjezdu lékaře. Student je schopen samostatně poskytnout základní první pomoc, podle nejnovějších metod a technik.

Literatura

PSENNEROVÁ, S. Praktická cvičení z první pomoci. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, Zdravotně sociální fakulta, 2009. ISBN 978-80-7368-463-1.DOSTÁLOVÁ, J. , ZEMANOVÁ, J. První pomoc 1. Ostravská univerzita v Ostravě, 2008. ISBN 978-80-7368-603-1.DOSTÁLOVÁ, J., ZEMANOVÁ, J. ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI - I. DÍL, distanční opora. 2. přepracované vydání, 2011.

Požadavky

Požadavky na studenta: 100% účast na cvičeníPožadavky ke zkoušce: písemný zápočtový test, teoreticko - praktická zkouška

Garant

PhDr. Sabina Psennerová, Ph.D.prof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc.

Vyučující

PhDr. Petr MatouchPhDr. Sabina Psennerová, Ph.D.prof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc.Mgr. Josef ŠkrochMgr. Ivana VeseláPhDr. Petr MatouchPhDr. Sabina Psennerová, Ph.D.Mgr. Josef ŠkrochMgr. Ivana Veselá