Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urgentní péče a medicína katastrof (AUM / UMIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / UMIK - Urgentní péče a medicína katastrof, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Př:- Legislativní rámec činnosti ZZS, kompetence jednotlivých členů posádek ZZS. Organizační členění ZZS.- Urgentní medicína jako obor, historie, vývoj.- Neodkladná péče v podmínkách přednemocniční neodkladné péče u poranění hlavy, hrudníku a břicha, poranění páteře a míchy, poranění končetin, Blast a Crush syndromu.- Neodkladná péče při náhlých postiženích z fyzikálních a jiných příčin - popáleniny, tonutí, oběšení, úraz elektrickým proudem, ztrátová poranění.- Neodkladná péče u nemocných v šokovém stavu.- Neodkladná péče u nemocných s hypertenzní krizí, poruchách srdečního rytmu, ICHS.- Neodkladná péče u nemocných s akutní a chronickou respirační incufficiencí.- Neodkladná péče u nemocných s alergickou reakcí.- Neodkladná péče u nemocných s akutní intoxikací.- Neodkladná péče u nemocných s akutními stavy neurologickými (křečové stavy, CMP, neurinfekce).- Neodkladná péče u nemocných s akutními stavy chirurgickými.- Organizace práce v přednemocniční péči, řešení následků hromadných neštěstí v rámci systému integrovaného záchranného systému, dokumentace.- Urgentní příjem, hlavní cíle péče o kriticky nemocného nebo raněného.- Zásady poskytování neodkladné péče u závažných stavů v gynekologii a porodnictví v podmínkách přednemocniční péče, postup péče o rodičku při překotném porodu a prvním ošetření novorozence.- Smrt v přednemocniční péči.- Diferenciální diagnostika a stupně naléhavosti u postižení jednotlivých orgánových systémů a možnosti jejich řešení.Cvičení:- Vybavení výjezdových skupin ZZS (RLP, RZP, LZS, R-V). Dokumentace v PNP.- Způsoby a techniky pro bezpečné vyprošťování, polohování, imobilizaci a bezpečný transport a odsun raněných.- Přístrojová technika.- Technické prostředky a indikace pro transport, včetně letecké záchranné služby.- Vyhodnocení celkového stavu pacienta v urgentní péči.- Monitorování základních životních funkcí v urgentní péči.- Diagnosticko - terapeutické výkony v urgentní péči.- Technika vedení překotného porodu, ošetření novorozence a rodičky po porodu v podmínkách urgentní péče.- Způsoby zajištění vstupu do krevního oběhu v podmínkách přednemocniční péče- Imobilizace zraněného dle povahy zranění za použití pomůcek, vyprošťování raněného a jeho přesun.- Práce v simulacích ( úrazové, neúrazové stavy)

Získané způsobilosti

- student zná a ovládá postupy neodkladné péče kritických stavů v intenzivní péči- student zná a ovládá diferenciální diagnostiku a stanovení stupně naléhavosti u nemocného v přednemocniční péči- student zná organizaci práce v přednemocniční péči, řešení mimořádných situací v podmínkách IZS- student zná základní postupy při urgentním příjmu pacienta v kritickém stavu- student zná a ovládá způsoby a techniky pro bezpečné vyprošťování, polohování, imobilizaci a bezpečný transport a odsun raněných.Vybavení dopravního prostředku, přístrojová technika student chápe význam smrti v intenzivní péči- student zná postupy u zemřelého pacienta v přednemocniční péči

Literatura

DOBIÁŠ, V. Klinická propedeutika v urgentní medicíně. 1. vyd. Praha: Grada,, 2013. ISBN 978-80-247-4571-8.BULÍKOVÁ, T a kol. Medicína katastrof. Martin: Osveta, 2011. ISBN 978-80-8063-361-5.POKORNÝ, J. A KOL.:. Medicína katastrof a hromadných neštěstí. Praha: Grada Publishing, 2000. ISBN 80-7262- 259-5.PSENNEROVÁ, S. Praktická cvičení z urgentní medicíny - vybrané kapitoly - distanční text. Ostravská univerzita, 2012. REMEŠ, R.; TRNOVSKÁ S. a kol. Praktická příručka přednemocniční urgentní medicíny. Praha - Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4530-5.Kol. autorů. Sestra a urgentní stavy. Grada, Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2548-2.Anestezie resuscitace a intenzivní péče. Anestezie resuscitace a intenzivní péče. Postgraduální medicína. Postgraduální medicína. Rescue. Rescue. DOBIÁŠ, V. Urgentná zdravotná starostlivost. Osveta, Martin, 2006. POKORNÝ, J. A KOL.:. Urgentní medicína. Praha: Galén, 2004. ISBN 80-7262-259-5.Urgentní péče. Urgentní péče. Drábková, J., Malá, H. Vademekum novinek neodkladné péče. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-7169-693-5.MUNZAROVÁ, M. Zdravotnická etika od A do Z. Praha:Grada-Publishing, 2005. ISBN 80-247-1024-2.

Požadavky

Požadavky na studenta: V rámci samostudia - student se zaměří na patofyziologii kritických stavů, které se v přednemocniční péči vyskytují nejčastěji. Požadavky k zápočtu: 80% účast na cvičeníchTeoreticko-praktická zkouška - student realizuje simulovaný výjezd ZZS s celkovým zajištěním. Po ukončení teoreticky obhájí svou činnost.

Garant

MUDr. Jiří BílekPhDr. Sabina Psennerová, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jiří BílekPhDr. Sabina Psennerová, Ph.D.MUDr. Jiří BílekPhDr. Sabina Psennerová, Ph.D.