Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urgentní medicína 2 (AUM / UMZK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / UMZK2 - Urgentní medicína 2, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Trauma a polytrauma v přednemocniční péči.- hlava, hrudník, břicho, páteř, pánev, končetiny, polytrauma2. Traumata z fyz. příčin- popáleniny, poleptání, inhalační trauma, podchlazení, omrzliny, tonutí, elektrický proud, oběšení3. Šok4. Akutní stavy v chirurgii,- NPB, krvácení z GIT5. Akutní stavy v gynekologii a porodnictví6. Gyn. Krvácení, EPH gestóza, překotný porod, Akutní v psychiatrii.7. Poruchy vnitřního prostředí.Cvičení:1. Zdravotnická dokumentace v PNP2. Metodický nácvik zajištění DN při více postižených3. Metodický nácvik zajištění postiženého při KPR4. Práce operačního střediska5. Akutní stavy v gynekologii a porodnictví6. Nácvik činnosti zdravotnického záchranáře v modelových situacích

Získané způsobilosti

- student zná dokumentaci vedenou v rámci pracovišť urgentní péče,- zná charakteristiku, diagnostiku a zná opatření v přednemocniční péči a následné nemocniční urgentní péči u traumat- zná charakteristiku, diagnostiku a zná opatření v přednemocniční a následné nemocniční urgentní péči u termických traumat- zná charakteristiku, diagnostiku a zná opatření v přednemocniční a následné nemocniční urgentní péči při šoku- má dostatečné znalosti a orientuje se v problematice akutních stavů v chirurgii, gynekologii- má dostatečné znalosti a orientuje se v problematice poruch vnitřního prostředí.

Literatura

BYDŽOVSKÝ, J. Akutní stavy v kontextu. Praha, 2008. ISBN 978-80-7254-815-6.GREAVES,I., PORTER, K. Pre-hospital care. New York, 2007. ISBN 0-19-851584-7.POKORNÝ, J. A KOL.:. Urgentní medicína. Praha: Galén, 2004. ISBN 80-7262-259-5.ŠEVČÍK, P., ČERNÝ, V., VÍTOVEC, J.:. Intenzivní medicína. Galén, Praha, 2003. ISBN 80-7262-203-X.DOBIÁŠ, V. Urgentná zdravotná starostlivost. Osveta, Martin, 2006.

Požadavky

90% účast na cvičení, zvládnutí písemného testu je podmínkou pro postup k ustní zkoušce.

Garant

doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc.

Vyučující

MUDr. Jiří BílekMUDr. Renata Ječmínkovádoc. MUDr. Leopold Pleva, CSc.PhDr. Sabina Psennerová, Ph.D.