Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urgentní medicína 1 (AUM / UMZZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / UMZZ1 - Urgentní medicína 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do studia oboru urgentní medicíny. Základní pojmy.2. Monitorování v urgentní medicíně.3. KPCR dospělých (příčiny, diagnostika, postup neodkladné resuscitace, monitorace, následná nem. péče)4. KPCR dětí (příčiny, diagnostika, postup neodkladné resuscitace, monitorace, následná nem. péče)5. Předněmocniční a následná nemocniční péče při poruchách vědomí.( intrakraniální a extratrakran. křeč. stavy)6. Kardiovaskulární příčiny akutních stavů v přednemocniční péči:- ICHS, AP, AIM, náhlá smrt, hypertenze, poruchy srdečního rytmu, akutní cévní roblematika.- charakteristika, diagnostika, opatření v přednemocniční a nemocniční péči7. Intoxikace.8. Respirační insuficience v přednemocniční péči. (akutní chronická)- charakteristika, diagnostika, opatření v přednemocniční a nemocniční péčiCvičení:1. Legislativa, kompetence, etické aspekty práce v urgentní péči2. Zajištění periferního žilního vstupu, centrálního žilního vstupu3. Zajištění dýchacích cest, oxygenoterapie4. Zavedení NGS5. Katetrizace močového měchýře6. Monitorování v urgentní péči7. Imobilizační prostředky8. Opakování v modelových situacích, procvičování postupů v urgentní péči9. Využití simulátoru Dispečerského pracoviště

Získané způsobilosti

- student ví co je podstatou oboru urgentní medicína, orientuje se v legislativě přednemocniční péče, zná etické aspekty oboru,- má dostatečné znalosti a orientuje se v problematice kardiopulmonální resuscitace, - má dostatečné znalosti a orientuje se v problematice intoxikace,- má dostatečné znalosti a orientuje se v problematice akutních stavů s kardiovaskulární příčinou- má dostatečné znalosti a orientuje se v problematice respirační insuficience- umí zajistit periferní žilní vstup a zná alternativní techniky podávání léčiv v urgentní péči, umí zajistit močové cesty močovým katétrem, umí zavést nazogastrickou sondu- umí zajistit dýchací cesty pacienta v rámci svých kompetencí- zná možnosti monitorování pacienta v urgentní péči a je schopen přístroje obsluhovat

Literatura

BYDŽOVSKÝ, J. Akutní stavy v kontextu. Praha, 2008. ISBN 978-80-7254-815-6.ŠEVČÍK, P., ČERNÝ, V., VÍTOVEC, J.:. Intenzivní medicína. Galén, Praha, 2003. ISBN 80-7262-203-X.DOBIÁŠ, V. Urgentná zdravotná starostlivost. Osveta, Martin, 2006. POKORNÝ, J. A KOL.:. Urgentní medicína. Praha: Galén, 2004. ISBN 80-7262-259-5.GREAVES,I., PORTER, K. Pre-hospital care. New York, 2007. ISBN 0-19-851584-7.

Požadavky

90% účast na cvičeních, splnění zápočtového testu

Garant

doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc.

Vyučující

MUDr. Jiří Bílekdoc. MUDr. Leopold Pleva, CSc.PhDr. Sabina Psennerová, Ph.D.PhDr. Petr MatouchPhDr. Sabina Psennerová, Ph.D.