Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie I. (FZS / 1BI1L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FZS / 1BI1L - Biologie I., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika předmětu:Předmět rozšiřuje znalosti studentů především z obecné a buněčné biologie. Seznamuje studenty s nebuněčnými a buněčnými živými soustavami. Dále objasňuje otázky buněčného cyklu, dělení a diferenciaci buněk, dotýká se také evoluce živých soustav a ekologie. Praktická cvičení jsou koncipována tak, aby studenti pochopili vztahy mezi buněčnými strukturami a jejich funkcí. Náplň praktických cvičení má úzkou návaznost na přednáškový cyklus, což by mělo vést k prohloubení a procvičení probíraných témat. Předmět obsahově vytváří znalostní základ pro snadnější orientaci v lékařských vědách. Molekulárně biologická a cytologická problematika je náplní Biologie II.Přednášky (2 hodiny)Týden/Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Úvod. Biologické vědy a medicína, organizace živé hmoty (Pečínka) 18.9.2. Biopolymery a jejich funkce (Pečínka) 2.10.3. Organizace nebuněčných živých soustav a jejich vývojové zvláštnosti I (Malachová) 9.10.4. Organizace nebuněčných živých soustav a jejich vývojové zvláštnosti II (Malachová) 16.10.5. Morfologie a funkce prokaryotické buňky (Malachová) 23.10.6. Buňka a organizační a funkční uspořádání u eukaryot I (Majkus) 30.10.7. Buňka a organizační a funkční uspořádání u eukaryot II. Diferenciace a specializace buněk, jejich úloha při rozvoji mnohobuněčných živých soustav (Majkus) 6.11.8. Buněčný cyklus a jeho regulace. Mitotické a meiotické dělení. Spermiogeneze a oogeneze (Pečínka) 13.11.9. Transport látek do buněk. Energetický metabolismus, buněčný stres (Pečínka ) 20.11.10.Nádorová transformace buňky (Pečínka) 27.11.11. Pitevní týden12. Dědičnost a proměnlivost Mendelismus. Interakce (Malachová) 11.12.13. Vazba genů. Dědičnost s plynulou proměnlivostí (Malachová) 18.12.14. Konzultace a diskuse k vybraným tématům (Malachová, Pečinka) dle potřeby15. Zápočet - písemný test (leden 2015).

Získané způsobilosti

Student se orientuje v obecné a buněčné biologii a zná obecné zákonitosti organizace živých soustav.Student má nezbytné znalosti pro studium předmětu Biologie II, a dalších lékařských oborů.Student má znalosti z oblasti: podbuněčných a buněčných živých soustav, buněčného cyklu, dělení a diferenciace buněk, evoluce živých soustav a globální ekologie.

Literatura

Campbell, N., A., Reece, J., B. Biologie. Praha: Computer Press, 2007. ISBN 80-251-1178-4.BÓZNER A. A KOL.:. Cytológia. Martin: Osveta, 1992. Rosypal, S. a kolektiv:. Nový přehled biologie. Praha: Scientia. ISBN 80- 7183-268-.NEČAS O., ŠMARDA J., SOŠKA J.:. Obecná biologie. Praha: H a H, 2000. GANONG W. F.:. Přehled lékařské fyziologie. Praha: H a H, 1999. Alberts, B. et al. Základy buněčné biologie. Úvod do molekulární biologie buňky. Ústí n. Labem: Espero, 2000. ISBN 80-902-906-0-4.SILBERNAGL S., DESPOPOULOS A.:. Atlas fyziologie člověka. Praha: Avicenum, 1993. VOET D., VOETOVÁ J.G.:. Biochemie. Praha Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85605-44-9.EBRINGER L., KRAJČOVIČ J.:. Cell Origin and Evolution. Bratislava: Publishing House VEDA, 1994. NEČAS O. A KOL.:. Cytoskelet. Praha: Akademia, 1991. TROJAN S. A KOL.:. Lékařská fyziologie. Praha, 2003. Flégr, J.:. Úvod do evoluční biologie. Praha: Academia, 2007. ISBN 978-80-200-1539-6.

Požadavky

Ukončení předmětu - zápočet (písemný test, docházka, protokoly - jsou-li vyžadovány). Zápočet do indexu a IS STAG zapisuje prof. Malachová (KBE). - Docházka - praktická cvičení (100% účast na praktických cvičeních (výjímečně lze povolit maximálně 1 písemně omluvenou absenci, vyučující rozhodne o adekvátnosti omluvy). - Protokoly - odevzdání v tištěné formě všech požadovaných protokolů (termín je vždy maximálně do 1 týdne vyučujícímu daného cvičení)- Doporučení - maximální docházka na přednášky je předpokladem úspěšného získání zápočtu.- Písemný test (max. 1 opravný termín) - učivo daného semestru, pro získání zápočtu je nutné dosáhnout v testu alespoň 60 %. Řádný termín bude vypsán vždy v lednu. (Opravný termín - během ledna).

Garant

prof. RNDr. Kateřina Malachová, CSc.doc. RNDr. Jan Šteigl, CSc.

Vyučující

RNDr. Tomáš Adamus, Ph.D.Mgr. Michal Haluzík, Ph.D.RNDr. Zdeněk Majkus, CSc.prof. RNDr. Kateřina Malachová, CSc.doc. RNDr. Petr Pečinka, Ph.D.MUDr. Pavlína Plevová, Ph.D.doc. RNDr. Jan Šteigl, CSc.