Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská biofyzika II. (FZS / 2BF2L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FZS / 2BF2L - Lékařská biofyzika II., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška:1. Elektrické projevy buněk a tkání, mechanismy vzniku a šíření nervového signálu v rámci neuronu a v synapsích, mechanismus synpase zprostředkované acetylcholinem.2. Základy komplexity přenosu nervového signálu, příklady neurotransmiterů a jejich interakce, metabotropní a ionotropní receptory pro neurotransmitery (acetylcholin, ATP, serotonin, GABA a glycin, glutamát) - výskyt a funkce, glutamátová neurotoxicita. Elektrodiagnostické metody.3. Biofyzikální principy funkce telereceptorů a mechanismu šíření jejich signálu, receptory spřažené s G-proteinem a efektory smyslových buněk (zrak, čich, chuť). Princip funkce mechanicky ovládaných iontových kanálů (hmat, sluch).4. Neionizující elektromagnetické záření - jeho spektrum, vlastnosti, účinky a využití v diagnostice (termografie)5. Oko jako optický systém - vznik obrazu, vady zobrazení, optické parametry oka6. Zpracování optické informace - rozlišovací schopnost oka, protorové vidění, zorné pole7. Fyziologická akustika a její parametry, subjektivní akustické veličiny a jejich vztahy8. Fyzikální vlastnosti laserového záření, využití v medicíně, holografie9. Základy biomechaniky, analýza pohybu, mechanické vlastnosti tkání, deformace měkkých tkání a kostí.10. Biomechanika a biofyzika dýchání. Biomechanika a biofyzika krevního oběhu.11. Rozšiřující metody fyzikální terapie (elektroterapie, magnetoterapie, využití chladu a tepla).12. Radioaktivita přirozená a umělá, charakteristika ionizujícího záření. Biologické účinky ionizujícího záření (detekce, ochrana). Využití ionizujícího záření v léčbě a diagnostice.13. Princip rentgenky, brzdné a charakteristické rentgenové záření. Detekce rentgenového záření, kontrastní látky. Radiodiagnostické metody, tomografické a scintigrafické systémy.14. Výpočetní tomografie. Magnetická rezonance.Cvičení:1. Hyperbarická komora, účinky podtlaku a přetlaku2. Denzitometrie (DXA)3. Dopplerův jev - aplikace v biofyzikálních měřeních4. Ochrana organizmu před neionizujícím zářením - magnetické pole a zářivý výkon běžných zařízení, hygienické normy.5. Termografie - povrchové rozložení teploty, parametry měření.6. Perimetrie - vyšetření zorného pole.7. velikonoční pondělí8. Fotometrická měření.9. Fyziologická akustika (základní audiometrická vyšetření).10. Měření hlasitosti zdrojů hlku v běžném prostředí, hygienické normy.11. Demonstrace účinků fyzikální terapie.12. Detekce ionizujícího záření.13. Radiodiagnostika - ukázka.14. Nukleární medicína - ukázka.

Získané způsobilosti

Student má představu o interpretaci základních fyzikálních zákonů v živých organizmech. Má znalosti z oblasti: biofyzikálních principů fyziologických procesů lidského těla, základních fyzikálních dějů, zákonitostí biostatiky a biokybernetiky a výpočetní techniky a informatiky v oblasti medicíny. Zná principy základních diagnostických a terapeutických metod v medicíně využívajících fyzikální principy. V další doporučené literatuře nebo elektronických zdrojích umí vyhledat informace k dalšímu studiu a individuálnímu prohlubování znalostí.

Literatura

HRAZDIRA I.; MORNSTEIN, V.:. Lékařská biofyzika a přístrojová technika. Brno: Neptun, 2001. ISBN 80-902896-1-4.NAVRÁTIL, L.; ROSINA, J. A KOL.:. Medicínská biofyzika. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1152-4.HRAZDIRA I.; MORNSTEIN V.:. Úvod do obecné a lékařské biofyziky. Brno, 1998. ISBN 80-210-1822-4.ŠPUNDA et al. Biofyzika biologických membrán II. Ostrava. Ostravská univerzita. NAVRÁTIL, L.; ROSINA, J.:. Lékařská biofyzika. Praha: MANUS, 2000. ISBN 80-902318-5-3.Patobiomechanika a Patokinesiologie KOMPENDIUM - kapitola Biomechanika. [online]Dostupný z . Svoboda, E. a kol.:. Přehled středoškolské fyziky. Praha: Prometheus spol. s r.o., 2006. ISBN 80-7196-307-0.

Požadavky

Požadavky na studenta: Aktivní účast na přednáškách, povinná a aktivní účast ve cvičeních, odevzdávání průběžných protokolů, úspěšné absolvování závěrečného testu a ústní části zkoušky.Požadavky ke zkoušce: Podmínkou zahájení zkoušky je absolvování všech praktických cvičení a zpracování protokolů. Zkouška je kombinovaná. První písemná část (test) je podmínkou k postoupení k druhé části zkoušky (ústní zkouška).

Garant

RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.doc. RNDr. Vladimír Špunda, CSc.

Vyučující

RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.doc. RNDr. Vladimír Špunda, CSc.RNDr. Tomáš Adamus, Ph.D.Mgr. Petr AmbrozRNDr. Martin Čajánek, Ph.D.prof. RNDr. Miroslav Janura, Dr.doc. RNDr. Libor Koníček, PhD.RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.doc. RNDr. Vladimír Špunda, CSc.RNDr. Libuše Švecová, Ph.D.RNDr. Vojtěch UllmannMgr. Jana Vyskotová, Ph.D.