Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgické obory 1 (KCG / CHRA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCG / CHRA1 - Chirurgické obory 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíle:Seznámit studenty se základy oboru chirurgie. Prevenci, diagnostikou, klinickou symptomatologií a léčbou chirurgických onemocnění v rámci všeobecné chirurgie a chirurgie nástavbových oborů s důrazem na úlohu zobrazovacích metod. Prognózou chirurgických onemocnění, trvalými následky a významem rehabilitace v rámci komplexní péče.Obsah přednášek a cvičení:1. Historie chirurgie. Chirurgické obory. Chirurgická zařízení. Základní chirurgické výkony.2. Asepse a antisepse. Desinfekce, sterilizace. Rány, jejich charakteristiky, příznaky. První pomoc a definitivní ošetření. Hojení a komplikace.3. Chirurgické záněty. Druhy zánětů, jejich charakteristiky. Příznaky místní a celkové.Prevence, léčba - konzervativní a chirugická.4. Předoperační příprava: informovaný souhlas nemocného, somatická a psychická příprava.5. Pooperační péče, chirurgická dietetika, pooperační komplikace, jejich prevence a léčení.Symptomatologie závažných změn zdravotního stavu u chirurgických pacientů.Standardní, intenzivní a resuscitační péče.6. Pooperační komplikace - jejich prevence, diagnostika a léčba.Kardiopulmonální resuscitace. Šokové stavy - diagnostika a léčba.7. Nádory: definice, druhy nádorů, jejich klasifikace, stadia nádorových onemocnění. Komplexní léčba.8. Chirurgické výkony u nádorových onemocnění - diagnostické a léčebné. Paliativní a radikální.9. Chirurgická onemocnění jícnu, žaludku a duodena. Zobrazovací metody - algoritmy, nejčastější patologické nálezy.10. Chirurgická onemocnění jícnu, žaludku a duodena. Druhy operačních postupůa jejich rtg. obraz, komplikace.11. Chirurgická onemocnění tenkého střeva. Zobrazovací metody - algoritmy,nejčastější patologické nálezy.12. Chirurgická onemocění tlustého střeva a rekta. Druhy operačních postupů a jejichrtg. obraz, komplikace.13. Pooperační stavy a zásady při jejich zobrazování - obecně.Specifika při vyšetřování pacientů v kritickém stavu - skiagrafie, USG, CT.14. Chirurgie retroperitonea - druhy operací. Zobrazovací postupy v diagnosticea pooperačních stavech.

Získané způsobilosti

Student zná základy oboru chirurgie, traumatologie nástavbových oborů, prevenci, diagnostiku, klinickou symptomatologii; předoperační přípravu, operační postupy, pooperační komplikace a jejich léčbu s důrazem na úlohu zobrazovacích metod; zná zobrazovací postupy - algoritmy v diagnostice pooperační stavy a zásady při jejich zobrazování - obecně; zná specifika při vyšetřování pacientů v kritickém stavu - skiagrafie, USG, CT.

Literatura

Zeman M.:. Chirurgická propedeutika. Grada, Praha, 2000. ISBN 80-7169-705-2.nullHájek M.:. Chirurgie pro praktického lékaře. Grada Publishing, Praha, 1995. ISBN 80-7169-108-9.Müller M. a kol.:. Chirurgie pro studium a praxi. Goldstein, Praha, 1997. ISBN 80-86094-10-3.Ferko A. a spol.:. Chirurgie v kostce. Grada Publishing, Praha, 2002. ISBN 80-247-230-4.Dostalík,J.:. Laparoskopická kolorektální chirurgie. Presstepmus, 2004. Lawrence W. Way a kol.:. Současná chirurgická diagnostika a léčba. Grada Publishing, Praha, 1998. ISBN 80-7169-397-9.

Požadavky

Povinná 90 % docházka, aktivita v praktických cvičeních, konzultace. Podmínkou pro udělení zápočtu je úspěšné zvládnutí písemného testu.

Garant

doc. MUDr. Petr Vávra, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Otakar Kubala, Ph.D.MUDr. Otakar Kubala, Ph.D.