Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgické obory 1 (KCG / CHRK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCG / CHRK1 - Chirurgické obory 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie chirurgie. Chirurgické obory. Chirurgická zařízení.Základní chirurgické výkony.2. Asepse a antisepse. Desinfekce, sterilizace .Rány, jejich charakteristiky, příznaky. První pomoc a definitivní ošetření. Hojení a komplikace.3. Chirurgické záněty. Druhy zánětů, jejich charakteristiky. Příznaky místní a celkové.Prevence, léčba - konzervativní a chirurgická.4. Předoperační příprava: informovaný souhlas nemocného, somatická a psychická příprava.5. Pooperační péče, chirurgická dietetika, pooperační komplikace, jejich prevence a léčení. Symptomatologie závažných změn zdravotního stavu u chirurgických pacientů.Standardní, intenzivní a resuscitační péče.6. Pooperační komplikace - jejich prevence, diagnostika a léčba.Kardiopulmonální resuscitace. Šokové stavy - diagnostika a léčba.7. Nádory: definice, druhy nádorů, jejich klasifikace, stadia nádorových onemocněníKomplexní léčba.8. Chirurgické výkony u nádorových onemocnění - diagnostické a léčebné.Paliativní a radikální.9. Chirurgická onemocnění jícnu, žaludku a duodena.Zobrazovací metody - algoritmy, nejčastější patologické nálezy.10. Chirurgická onemocnění jícnu, žaludku a duodena.Druhy operačních postupů a jejich rtg obraz, komplikace.11. Chirurgické onemocnění tenkého střeva.Zobrazovací metody - algoritmy, nejčastější patologické nálezy.12. Chirurgické onemocnění tlustého střeva a rekta.Druhy operačních postupů a jejich rtg obraz, komplikace.13. Pooperační stavy a zásady při jejich zobrazování - obecně.Specifika při vyšetřování pacientů v kritickém stavu - skiagrafie, USG, CT.14. Chirurgie retroperitonea - druhy operací.Zobrazovací postupy v diagnostice a pooperačních stavech.

Získané způsobilosti

Student zná základy oboru chirurgie, traumatologie nástavbových oborů, prevenci, diagnostiku, klinickou symptomatologii; předoperační přípravu, operační postupy, pooperační komplikace a jejich léčbu s důrazem na úlohu zobrazovacích metod; zná zobrazovací postupy - algoritmy v diagnostice pooperační stavy a zásady při jejich zobrazování - obecně; zná specifika při vyšetřování pacientů v kritickém stavu - skiagrafie, USG, CT.

Literatura

Zeman, M. a kol.:. Chirurgická propedeutika. Praha: Grada, 2000. ISBN 80-7169-705-2.Kopecký, J., Klus, I. Chirurgie I. ZSF OU, Ostrava, 2003. ISBN 80-7042-343-9.Müller, M. a kol. Chirurgie pro studium a praxi. Goldstein, 1997. Ferko, A. a kol. Chirurgie v kostce. Praha, Grada, 2002. ISBN 80-247-0230-4.Dostalík,J. Laparoskopická kolorektální chirurgie. Presstempus, 2004. Zeman, M. Speciální chirurgie. Galén, 2001. ISBN 80-7169-705-2.Lawrence W. Way a kol. Současná chirurgická diagnostika a léčba I., II. Grada,Praha, 1998. ISBN 80-7169-397-9.

Požadavky

Na závěr semestru student absolvuje zápočtový test ( 30 otázek, 80% úspěšnost). Do průběhu semestru mohou být zařazeny 2 průběžné testy s 25 otázkami a 75% úspěšností. Student zpracuje v průběhu semestru dvě seminární práce: min. 3 strany formátu A4 normotextu zpracované na počítači.

Garant

doc. MUDr. Petr Vávra, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Otakar Kubala, Ph.D.MUDr. Otakar Kubala, Ph.D.