Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gynekologie a porodnictví (KCG / GPOZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCG / GPOZZ - Gynekologie a porodnictví, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíle:Znát anatomii a fyziologii zevních a vnitřních ženských orgánůZnát opatření při náhlých příhodách v gynekologii a porodnictvíZnát opatření při krvácení gynekologického původuOrientovat se v akutních stavech v porodnictvíObsahové zaměření:Fyziologická období života ženy a jejich poruchyNáhlé příhody v gynekologiiPéče o ženu s gynekologickou bolestíZnásilnění, sexuální násilí, sexuálně přenosné chorobyFyziologické těhotenství, spontánní porod, fáze poroduRizikové těhotenství, mimoděložní těhotenství, mnohočetné těhotenství, spontánní potratPatologický porod, krvácení za porodu, porodnické operaceMateřská a perinatální úmrtnostPéče o novorozence, posouzení stavu novorozence, poporodní adaptace

Získané způsobilosti

Student se seznámí s akutními stavy v gynekologii a porodnictví.Student se naučí poskytovat ošetřovatelskou péči, především u náhlých stavů gynekologie a porodnictvís důrazem na specifika těchto akutních stavů, krvácení, znásilnění, sexuální násilí, sexuálně přenosné choroby, či nepřímo ohrožující základní životní funkce ženy.Umí poskytnout péči při porodu v jednotlivých fázích porodu, rizikovém těhotenství a spontáním potratu.Naučí se zvládat situaci traumatologických stavů u těhotné, zvládá specifika péče o matku a plod, patologické porody, krvácení za porodu a péči o novorozence s důrazem na základní životní funkce ženy, případně plodu.

Literatura

Hájek, Z. Rizikové a patologické těhotenství. Praha, Grada Publishing, 1. vydání, 2004. ISBN 80-247-0418-8.Kobilková, J.:. Základy gynekologie a porodnictví. Galén, Praha, 2005. ISBN 80-7262-315-X.Macků F. Porodnictví pro SZŠ. Praha, 2002. ISBN 80-86073-92-0.

Požadavky

Požadavky na studenty - ukončení předmětu: ústní zkouška1. Procento plnění docházky 90%2. Písemný test - ano 3. Procento úspěšnosti testu 85%

Garant

MUDr. Libor Ševčík, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Pavel Čermák, Ph.D.MUDr. Pavel Čermák, Ph.D.