Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gynekologie 1 (KCG / GYPA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCG / GYPA1 - Gynekologie 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Anatomie a fyziologie ženských pohlavních orgánů, pohlavní cyklus ženy, vyšetřovací metody v gynekologii a paraklinickávyšetření v gynekologii.2. Gynekologická endokrinologie, onemocnění prsní žlázy, somatosexuální poruchy .3. Vývojové vady ženských pohlavních orgánů, prsů a poruchy sexuální diferenciace.4. Endometrióza, náhlé příhody břišní v gynekologii.5. Nezhoubné nádory a prekancerózy ženských pohlavních orgánů.6. Zhoubné nádory ženských pohlavních orgánů.7. Gynekologický zánět. Pohlavní choroby a sexuálně přenosné nemoci.8. Endometrióza, náhlé příhody v gynekologii.9. Klimakterium a menopausa.10. Urogynekologie, inkontinence.Cvičení:1. Gynekologické vyšetření, paraklinické zobrazovací metody užívané v gynekologii.2. Vyšetřovací metody v dětské gynekologii a endokrinologii.3. Vyšetřovací metody v urogynekologii.4. Onkologická prevence.5. Malé zákroky a abdominální operace v gynekologii6. Vaginální a endoskopické operace v gynekologii.7. Akutní péče v gynekologii.8. Etické a právní aspekty v gynekologii.9. Základy pooperační péče v gynekologii.10. Sterilita, infertilita a asistovaná reprodukce.

Získané způsobilosti

Student - zná anatomii a fyziologii zevních a vnitřních pohlavních orgánů- chápe charakteristiku jednotlivých životních období ženy- umí aplikovat poznatky gynekologické endokrinologie- zná jednotlivé gynekologické vyšetřovací metody- získá vědomosti v oboru gynekologie s následným praktickým uplatněním

Literatura

Pilka R., Procházka M. a kol. Gynekologie. Palackého universita, Olomouc, 2012. ISBN 978-80-244-3019-5.Koliba, P., Ševčík, L.:. Gynekologie pro porodní asistentky. Ostravská univerzita, Ostrava, 1. vydání., 2005. ROZTOČIL A. Moderní gynekologie. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-2832-2.Koliba P. Propedeutika v gynekologii a porodnictví pro porodní asistentky. Ostrava, 2004.

Požadavky

90% účast na přednáškách a cvičeních, závěrečný test na 80%, presenční listina.

Garant

MUDr. Libor Ševčík, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Marcel GärtnerMUDr. Petar GráfMUDr. David MaturaMUDr. Igor MichalecMUDr. Renáta PoláčkováMUDr. Jan SegeťaMUDr. Libor Ševčík, Ph.D.doc. MUDr. Ondřej Šimetka, Ph.D., MBAdoc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc.MUDr. Marcel GärtnerMUDr. Petar GráfMUDr. Libor Ševčík, Ph.D.doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc.