Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urologie (KCG / UROLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCG / UROLF - Urologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Urologie je komplexním oborem, který zajišťuje diagnostiku a terapii onemocnění ledvin, nadledvin, močovodu, močového měchýře, prostaty, močové trubice, varlat a penisu. Zejména u starších nemocných je podíl urologických onemocnění na celkové nemocnosti nemalý, jde až o 40% "chirurgických" nemocných. Potíže se zvětšenou prostatou má až 40% mužů starších 60 let, adenokarcinom prostaty je pak druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů, v poslední době se zvyšuje zájem o funkční urologii - zejména o diagnostiku a léčbu dysfunkcí dolních cest močových.Přednášky:1. Vývoj močového a pohlavního ústrojí, patologická anatomie močopohlavního systému.2. Anamnéza, urologická symptomatologie a terminologie.3. Vyšetřovací metody v urologii, endourologie.4. Nespecifické infekce močových cest, tuberkulóza uropoetického systému.5. Benigní prostatická hyperplázie ( etiologie, epidemiologie, diagnostika, léčba ).6. Urolitiáza ( etiologie, epidemiologie, diagnostika, léčba, extrakorporální litotrypse, metafylaxe ).7. Akutní přihody v urologii.8. Nádory ledvin.9. Nádory močového měchýře.10. Nádory prostaty.11. Nádory varlat a penisu.12. Obstrukce močových cest, možnosti močové derivace.13. Dysfunkce dolních močových cest I..14. Dysfunkce dolních močových cest II..15. Traumata uropoetického systému.Praktická cvičení:1. Katetrizace.2. Vyšetření moči - interpretace.3. Ultrasonografie v urologii.4. Radiodiagnostické vyšetřovací metody v urologii.5. Instrumentální vyšetřovací metody v urologii.6. Urodynamické vyšetření.7. Extrakorporální litotrypse rázovou vlnou (LERV).8. Klinické demonstrace.9. Praktická činnost na ambulanci, lůžkovém oddělení a operačním sále.10. Klinické demonstrace.11. Praktická činnost na ambulanci, lůžkovém oddělení a operačním sále.12. Klinické demonstrace.13. Praktická činnost na ambulanci, lůžkovém oddělení a operačním sále.14. Klinické demonstrace.15. Praktická činnost na ambulanci, lůžkovém oddělení a operačním sále.Semináře:1. Diagnostické algoritmy v urologii.2. Vyšetřovací metody v urologii.3. Urolitiáza.4. Uroinfekce.5. Trauma v urologii.6. Benigní prostatická hyperplasie.7. Onkourologie - ledvina, močovod.8. Onkourologie - močový měchýř.9. Onkourologie - prostata.10. Onkourologie - varle, penis.11. Dysfunkce dolních močových cest.12. Andrologie.13. Obstrukce močových cest - možnosti derivace.14. Urologie dětského věku.15. Anomálie uropoetického systému.

Získané způsobilosti

Student je způsobilý diagnostikovat urologické onemocnění nebo jej zahrnout do diferenciálně-diagnostické rozvahy ve své praxi.

Literatura

Dvořáček, J.:. Urologie : Obecná a speciální urologie. Praha: Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-745-3.Dvořáček, J. a kol. :. Urologie. Díl 1,2,3. Praha: ISV, 1998. ISBN 80-85866-30-7.Tanagho, E., A., McAninch, J., Smithova, W.:. Všeobecná urológia. Martin: Osveta, 2006. ISBN 80-8063-206-5.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- 80% účast na seminářích a cvičeních

Garant

doc. MUDr. Jan Krhut, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Ondřej Havránek, PhD.doc. MUDr. Jan Krhut, Ph.D.MUDr. David MíkaMUDr. David NěmecMUDr. Radek SýkoraMUDr. Ondřej Havránek, PhD.doc. MUDr. Jan Krhut, Ph.D.MUDr. David MíkaMUDr. David NěmecMUDr. Radek Sýkora