Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hygieny a epidemiologie (KHE / 3ZHEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / 3ZHEP - Základy hygieny a epidemiologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Postavení hygieny v soustavě věd o zdraví. Organizace a hlavní úkoly hygienické služby. Zákon č. 258/2000 Sb. v aktuálním znění. Informace o organizaci výuky.2.Biologické účinky fyzikálních faktorů v životním a pracovním prostředí (prach, hluk, vibrace, mikroklima, osvětlení, elektromagnetické záření).3. Biologické účinky vybraných chemických faktorů v životním a pracovním prostředí (látky s toxickým a karcinogenním účinkem)4. Biologické účinky vybraných biologických faktorů v životním a pracovním prostředí.5. Fyzická a psychická pracovní zátěž - měření, hodnocení, zdravotní důsledky nadměrné pracovní zátěže.Hygiena pracovního prostředí - hygienické a ergonomické požadavky na pracoviště.6. Proces šíření infekčních nemocí. Očkování proti infekčním nemocem.7. Epidemiologie vybraných infekčních onemocnění.8. Hlavní rizikové faktory prioritních neinfekčních onemocnění.9. Prevence vybraných neinfekčních onemocnění (kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus, nádorová onemocnění).10. Specifické poruchy zdraví u dětí a mládeže. Prevence poruch zdraví u dětí a mládeže.11. Hygiena dětí a dorostu, fyziologické zvláštnosti dětského organismu, hygienické požadavky na zařízení pro děti a dorost.12. Hygiena výživy, zásady racionální výživy, výživa zvláštních skupin obyvatelstva.13. Epidemiologická metoda práce.Na přednášky budou navazovat praktická cvičení, kde budou procvičovány znalosti získané na dané přednášce.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled v oboru hygiena a epidemiologie. Pochopí význam prevence v procesu ochrany veřejného zdraví. Orientuje se v přehledu faktorů životního a pracovního prostředí, které ovlivňují zdraví člověka, populace.

Literatura

Janout V. , Janoutová G. Epidemiologie infekčních onemocnění. Ostravská univerzita Ostrava, 2004. Jirák Z., Vašina B. Fyziologie a psychologie práce. OU v Ostravě, 2005. Bencko a kol. Hygiena. UK Praha, Karolinum, 2002. Provazník K., Komárek L. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.Janout V.,Machová L.,Kollárová V.,Janoutová G. Vybrané kapitoly z epidemiologie neinfekčních nemocí. OU Ostrava, 2005. ISBN 80-7184-551-5.Jiřík, V. Fyzikální a chemické laboratorní metody v ochraně veřejného zdraví. Ostravská univerzita v Ostravě, 2006. ISBN 80-7368-223-0.Janout V. a kol. Klinická epidemiologie - nedílná součást klinických rozhodovacích procesů. Praha, 1998. Kolektiv autorů. Pracovní lékařství - Základy primární pracovnělékařské péče. NCO NZO Brno, 2005. Janout V. Základy epidemiologie. LF UP Olomouc, 1995. Buchancová J. a kol. Pracovné lekárstvo a toxikológia. Martin, 2003. Jirák Z. a kol. Pracovní lékařství 3. díl. Hygiena práce v základních výrobních odvětvích. Praha, 1996.

Požadavky

Účast na předmětu je povinná, v případě nepřítomnosti z vážných důvodů bude způsob náhrady určen dle pokynů vyučujícího. Předmět je ukončen písemnou zkouškou.Test obsahuje 40 otázek, každá otázka je hodnocena 2 body. Maximální počet získaných bodů 80.80 - 72 správných odpovědí výborně70 - 64 správných odpovědí velmi dobře plus62 - 56 správných odpovědí velmi dobře54 - 48 správných odpovědí dobře plus46 - 40 správných odpovědí dobře 39 - 0 nevyhověl

Garant

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr AmbrozRNDr. Aleš HozákMUDr. Jana Janoutová, Ph.D.RNDr. Vítězslav Jiřík, Ph.D.Mgr. Martina KovalováMgr. Kateřina VařechováMUDr. Jana Janoutová, Ph.D.