Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Časný kontakt s pacientem (KHE / CKPLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / CKPLF - Časný kontakt s pacientem, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praktická cvičení:1. Odebrání anamnézy jako základní zdroj informací o pacientovi, specifika anamnézy v oboru všeobecné praktické lékařství, individuální přístup k pacientovi.2. Probrání jednotlivých typů anamnézy, specifika komunikace se zrakově, sluchově a pohybově handicapovaným pacientem.3. Problematika komunikace a zvládnutí agresivního pacienta a pacienta zneužívajícího návykové látky4. Problematika psychicky nemocného pacienta v ordinaci všeobecného praktického lékaře. Problematika simulace a disimulace nemoci.5. Problém akutního i neakutního ošetření pacienta-cizince, jednotlivé odlišnosti v souvislosti s národností pacienta.6. Návštěvní služba v rámci poskytování zdravotní péče pacientům. Rozdílnost komunikace s pacientem a jeho rodinou.7. Základní doporučené postupy při poskytování 1. pomoci, orientace a základy zvládání situace při hromadných neštěstích a v mimořádných situacích.8. Zvláštnosti při jednání s pacientem s životohrožujícím onemocněním9. Komunikace s pacientem a základní právní předpisy upravující komunikaci (Úmluva o lidských právech a biomedicíně, Listina základních práv a svobod, Etický kodex ČLK).10. Vztah lékaře a pacienta, vývoj tohoto vztahu v současné době, základní právní normy.Seminář:1. Anamnéza, jednotlivé typy anamnézy (rodinná, osobní,pracovní,farmakologická, sociální, alergická,nynější onemocnění),jejich důležitost.2. Komunikace se zdravotně handicapovaným pacientem.3. Komunikace s agresivním pacientem a pacientem zneužívajícím návykové látky.4. Simulace, disimulace, psychicky nemocný pacient v ordinaci praktického lékaře.5. Komunikace s pacientem-cizincem, specifika dle národnosti pacienta.6. Komunikace s pacientem mimo ordinaci praktického lékaře, návštěvní služba.7. První pomoc, zvládaní situace při hromadných neštěstích a mimořádných událostech.8. Akutní případy v ordinaci všeobecného praktického lékaře.9. Komunikace s pacientem a zákonné předpisy.10. Vztah lékař a pacient, práva a povinnosti pacienta, odpovědnost lékaře.

Získané způsobilosti

Student má základní znalosti a dovednosti při odebírání anamnézy,Student má osvojeny základy komunikace s hendikepovaným, agresivním, psychiatrickým pacientem a základy komunikace v ambulanci i v terénu.Student zná základní zásady chování lékaře při akutních stavech a hromadných neštěstích.Student zná základní právní normy vztahující se k práci s pacientem.

Literatura

Douglas Collins, R. Diferenciální diagnostika prvního kontaktu. 3 vyd. Grada, 2007. ISBN 978-80-247-0897-3.Doporučení pro resuscitaci 2010. Wikipedia.org, 2010. Špatenková, N. Komunikace s pacienty a jejich rodinou. Sestra-příloha, 2004. Müller, S. Neodkladné stavy v medicíně. 1. vyd. Scientia medica, 1992. Braun, J., Dormann, A. Vademekum lékaře. 3. vyd. Galén, 2000. ISBN 808625710X.Seifert, B., Beneš, V.:. Všeobecné praktické lékařství. Praha: Galén, 2003.

Požadavky

Požadavky na studenta: absolvování seminářů a cvičení, plnění úkolů na cvičeníPožadavky k zápočtu: absolvování seminářů a cvičení, aktivní přístup, zápočtový test.

Garant

MUDr. Marie Manoušková

Vyučující

MUDr. Oto Košta, Ph.D.MUDr. Jiří ManoušekMUDr. Marie Manoušková