Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evidence Based Medicine (KHE / EBMDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / EBMDK - Evidence Based Medicine, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Evience Based medicine (EBM) - definice a význam v moderní medicíně.2. Základní složky EBM - nejlepší současný vědecký důkaz, klinická odbornost, pacientovi hodnoty.3. Zdroje a způsob vyhledávání nejlepšího vědeckého důkazu.4. Úloha klinické epidemiologie.5. Postupy podle základního algoritmu rozhodování: diagnostika individuální a populační, léčení a jiné intervence, riziko poškození, prognóza podle charakteru následku, prevence.6. Znalostní a materiální podmínky aplikace principů EBM v praxi.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice EBM, rozumí současnému vědeckému trendu, zná zdroje a umí vyhledávat nejlepší vědecké důkazy.

Literatura

Straus, S. E., et al.:. Evidence-Based Medicine, How to Practice and Teach EBM. Elsevier: 3rd edition, 2005. Brownson, R.C. et al.:. Evidence-Based Public Health. Oxford: University Press, 2003. Greenhalg, T.:. Jak pracovat s vědeckou publkací - základy medicíny založené na důkazu. Praha: Grada, 2003. Janout, V.:. Klinická epidemiologie, nedílná součást klinických rozhodovacích procesů. Praha: Grada, 1998. Janout, V. a kol.:. Medicína založená na důkazu. Manuál prevence v lékařské praxi. 10díl. Praha: Fortuna, 2004. Guyatt, G., Rennie, D.:. Users Guides to the Medical Literature, Eessential od Evidence-Based Clinical Practice. JAMA, 2002.

Požadavky

Zápočet v rámci úvodního kurzu + samostudium podle doporučené literatury.

Garant

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.