Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidemiologie neinfekčních onemocnění (KHE / ENFNT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / ENFNT - Epidemiologie neinfekčních onemocnění, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do oboru epidemiologie neinfekčních nemocíNemocnost a úmrtnost na hlavní neinfekční onemocnění v ČRPřehled hlavních RF, které zvyšují pravděpodobnost vzniku nemocí hromadného výskytu (civilizačních chorob).Rizikové faktory u nádorových onemocněníEpidemiologie nádorů u ženEpidemiologie nádorů u mužůRizikové faktory u kardiovaskulárních onemocněníEpidemiologie kardiovaskulárních onemocněníEpidemiologie metabolických onemocněníEpidemolologie úrazůEpidemiologie alergických nemocíDrogová epidemiologie

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu student získá znalosti o obecných principech vzniku neinfekčních nemocí a jejich současném výskytu. Zná možnosti prevence těchto onemocnění a je schopen využívat získané poznatky při práci nutričního terapeuta.

Literatura

nullProvazník a kol. Manuál prevence v lékařské praxi VII. Praha: SZÚ, 1999. Žaloudík J. a kol.:. Manuál prevence a časné detekce nádorových onemocnění. Masarykův onkologický ústav, 2002. ISBN 80-238-9513-3.Konopásek, B. et al.:. Onkologie praktického lékaře. Praha: Galén, 2004. Šamánek, M., Urbanová, Z. Prevence aterosklerózy v dětském věku. Galén, 2003. Svačina, Š. Prevence diabetu. Galén, 2003.

Požadavky

80 % účast na přednáškách. Předmět je ukončen zkouškou.

Garant

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.