Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidemiologie infekčních nemocí (KHE / EPIDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / EPIDP - Epidemiologie infekčních nemocí, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Globální geomedicínská situace v oblasti infekčních nemocí.2. Morbidita a mortalita infekčních nemocí v ČR.3. Metody sběru dat, surveillance, izolace, karanténa, depistáž, nosičství.4. Epidemiologické charakteristiky jednotlivých skupin infekčních nemocí podle způsobu přenosu.5. Faktory ovlivňující výskyt infekčních nemocí a jejich prevence.6. Aktivní a pasivní imunizace.7. Vertikálně přenosné infekce a jejich prevence.8. Oportunní infekce a jejich prevence.9. Epidemiologický význam zoonoz a jejich prevence.10. Nejvýznamnější parazitární infekce - helminthes, protozoa.11. Principy asepse a antisepse.12. Nozokomiální nákazy.13. Protiepidemická opatření v ohnisku nákazy.

Získané způsobilosti

Student rozumí příčinám vzniku infekčních nemocí a z nich vychází při aplikaci účinné prevence na všech úrovních. Získá přehled o nejčastějších infekčních chorobách u nás i ve světě.

Literatura

Heymann, D.,L., et al.:. Control of Communicable Diseases Mannual. Washington DC: APHA, 2004. Maďar, R.:. Epidemiologie vybraných přenosných nemocí. Zvolen: Medistar, 2007. Maďar, R.:. Minimální požadavky pro absolvování předmětu Epidemiologie infekčních nemocí. Zvolen: Medistar, 2008. ISBN 978-80-969980-0-5.Šrámová H. a kol. Nozokomiální nákazy II. Praha: Maxdorf, 2001. Maďar R., Podstatová R., Řehořová J.:. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha: Grada, 2006. ISBN 8024716739.Melicherčíková, V.:. Sterilizace a dezinfekce v prevenci nozokomiálních nákaz. Praha: Galén, 2007. Bazovská, S. a kol.:. Špeciálna epidemiológia. Brastislava: Univerzita Komenského, 2007.

Požadavky

Samostudium podle doporučené literatury + zkouška.

Garant

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.