Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidemiologická statistika (KHE / ESTPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / ESTPK - Epidemiologická statistika, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Statistická analýza medicínských a biologických dat je potřebná pro nalezení, chápání a vysvětlování vztahů mezi pozorovanými ději, které jsou předmětem epidemiologických studií.Okruhy přednášek:1. Epidemiologické studie - typy, realizace.2. Měření frekvence - předmět sledování:- ukazatele frekvence, nemocnosti, úmrtnosti,- standardizace ukazatelů,3. Měření asociace - asociace a kauzalita:- relativní riziko a poměr šancí,- atributivní riziko a další míry asociace.4. Základní epidemiologické studie a jejích vyhodnocení:- průřezové studie,- kohortové studie,- studie případů a kontrol,- intervenční studie.

Literatura

JANOUT, V.:. Epidemiologické studie. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1996. ISBN 80-7013-224-8.http://ucebnice.euromise.cz/index.php?conn=0§ion=epidemTOMÁŠKOVÁ, H.:. Základy biostatistiky. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. ZVÁROVÁ, J.:. Základy statistiky pro biomedicíncké obory. Praha: Karolinum, 2002.

Požadavky

Samostudium podle doporučené literatury + zápočet v rámci úvodního kurzu.

Garant

Ing. Hana Tomášková, Ph.D.