Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gerontopsychiatrie (KHE / GPSGK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / GPSGK - Gerontopsychiatrie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:1. Úvod do oboru gerontopsychiatrie, psychologie stárnutí - vztah stárnutí a intelektu, vztah stárnutí a jazyka, vztah stárnutí a paměti, stárnutí osobnost a životní styl2. Deliria - definice, etiopatogenese dlirantních stavů ve stáří, klinický obraz delirií, diagnosa a diferenciální diagnosa delirantních stavů, léčba a prognosa delirantních stavů3. Demence - syndrom demence a jeho diferenciální diagnoza, rozdělení demencí - choroby vedoucí k demenci, etiopatogenese a klinický obraz, farmakoterapie,4. Demence Alzheimerova typu - epidemiologie, neurobiologické změny, diagnóza, farmakoterapie5. Péče o člověka s demencí - funkční hodnocení, komunikace s dementní osobou, prevence problematického chování, pomoc pečovatelům6. Poruchy spánku ve stáří - fyziologické změny spánku nastupující ve vyšším věku, insomnie, diferenciální diagnóza insomnie, primární poruchy spánku, léčba poruch spánku7. Deprese ve stáří - epidemiologie, klinický obraz depresí ve stáří, klasifikace a diferenciální diagnostika, vyšetření depresivního klienta, prognóza8. Úzkostné stavy, anxieta ve stáří - primární a sekundární stavy, výskyt, klinický obraz a diferenciální diagnostika, léčba depresí a úzkostných stavů ve stáří - farmakoterapie, nefarmakologické postupy9. Paranoidní syndrom ve stáří - klinický obraz, klasifikace, diagnóza a léčba paranoidních stavů ve stáří10. Zvláštnosti psychofarmakoterapie ve stáří11. Péče o gerontopsychiatrického pacienta v domácím prostředí a ústavní péči, struktura a organizace gerontopsychiatrických zdravotních a sociálních služeb

Získané způsobilosti

Student diagnostikuje duševní choroby ve stáří.Student popisuje vhodnou podporu zdraví a prevenci onemocnění.Student vhodně komunikuje s duševně nemocnými.Student zná organizaci péče o duševně nemocné.

Literatura

Jirák, R., Koukolík, K. Demence. Praha: Grada, 2004. ISBN 8072622684.BAŠTECKÝ, J., KUMPEL,Q., VOJTĚCHOVSKÝ, M. Gerontopsychiatrie. Praha: Grada, 1994. ISBN 80-7169-070-8.Höschl, C., Libiger, J., Švestka, J. Psychiatrie. Praha, Tigis, 2002. Durner, K., Plog, U. Bláznit je lidské. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-7169-628-5.SMOLÍK, P. Duševní a behaviorální poruchy. Průvodce klasifikací. Nástin nozologie. Diagnostika. Praha : Maxdorf, 2001. LUŽNÝ, J. Gerontopsychiatrie. Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-573-2.Raboch, J. Zvolský, P. Psychiatrie. Praha: Galén, 2001. ISBN 8072621408.

Požadavky

100% účast, úspěšné složení zkoušky.

Garant

MUDr. Jan Lužný, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jan Lužný, Ph.D.