Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodn. exp. a násl. exp.-chem.fak. (KHE / HECHK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / HECHK - Hodn. exp. a násl. exp.-chem.fak., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.-2. Úvod do předmětu. Chemické látky v životním a pracovním prostředí3.-4. Chemická bezpečnost v Evropě. registrace, hodnocení, povolování,omezování chemických látek. Klasifikace a označování chemických látek.5.-6. Obecná toxikologie. Toxikokinetika - absorpce, distribuce, biotransformace látek v těle a exkrece z organismu.7.-8. Toxikodynamika - nespecifické a specifické účinky látek, receptorová teorie, neurotransmitery, hormony a autakoidy.9.-10. Predikční toxikologie, metody QSAR.11.-12. Speciální toxikologie. Alkoholismus a kouření.13.-14. Látky významné v ochraně veřejného zdraví - vlastnosti, výskyt, možné expozice a zdravotní rizika prvků a jejich sloučenin15.-16. Látky významné v ochraně veřejného zdraví - vlastnosti, výskyt, možné expozice a zdravotní rizika nejdůležitějších skupin organických látek.17.-18. Látky významné v ochraně veřejného zdraví - vlastnosti, výskyt, možné expozice a zdravotní rizika perzistentních organických látek.19.-20. Látky významné v ochraně veřejného zdraví - vlastnosti, výskyt, možné expozice a zdravotní rizika pesticidů21.-22. Přírodní látky. Živočišné a rostlinné toxiny.23.-24. Přírodní látky. Toxiny hub a plísní, bakteriální toxiny.25.-26. Návykové látky. Psychedelické látky, stimulační drogy a opiáty.27.-28. Těkavé látky, psychofarmaka a bojové chemické látky.Cvičení1.-2. Provoz chemických laboratoří, jejich organizace, zajištění bezpečnosti a kvality.3.-4. Používání laboratorní dokumentace uživateli laboratorních výsledků se zaměřením na žádanky o vyšetření, záznamy o vzorkování a laboratorní protokoly.5. Odběry vzorků ovzduší k chemické analýze, detekční trubičky, záchyt škodlivin do kapaliny, na pevné sorbenty, odběr do uzavřeného objemu, transport a uchovávání vzorku.6. Odběr vzorku půdy k chemické analýze, homogenizace vzorku, kvartování. VYPRACOVÁNÍ ZÁZNAMU O ODBĚRU VZORKŮ.7.-8. Odběr vzorku vody, strategie vzorkování pro pitné vody, vody ke koupání, stanovení vybraných ukazatelů na místě odběru. VYPRACOVÁNÍ PROTOKOLU O MĚŘENÍ.9.-10. Vybrané odběry dalších materiálů - potravin, pokrmů, krmiv, stavebních materiálů nebo odpadů atp. Obecné zásady vzorkování a vzorkování sypkých materiálů. VYPRACOVÁNÍ ŽÁDANKY NA CHEMICKOU ANALÝZU VYBRANÉHO MATERIÁLU.11.-12. Automatické monitorování prostředí, návštěva měřící stanice monitoringu kvality ovzduší.13.-14. Odběr, transport a zpracování biologického materiálu pro biologické expoziční testy, ukázky vybraných analýz v ochraně veřejného zdraví

Získané způsobilosti

Student získá široké a hluboké znalosti v oblasti chemické bezpečnosti, obecné a speciální toxikologie, které je schopen používat ve všech souvisejících oblastech, v hygienické službě, v ochraně životního prostředí, v průmyslu, zemědělství, ve výrobě a při obchodování s chemickými látkami a přípravky. Rovněž získá solidní přehled o metodách zjišťování expozic chemickým látkám a naučí se správně spolupracovat s chemickými laboratořemi. Přitom dovede správně aplikovat požadavky na laboratoř a samostatně vést vzorkování v terénu.

Literatura

LULLMANN H., MOHR K., WEHLING M.:. Farmakologie a toxikologie. Avicenum Praha, 2002. FELLENBERG H. Chemistry of Pollutions. Wiley and Sons, 2002. CREMLYN R. Pesticidy. SNTL Praha, 1985. Hrdinka, V. Přírodní toxiny a jedy. Galén Praha, 2004. Prokeš J. et al. Základy toxikologie. Galén Praha, 2005. ISBN 80-7262-301-X.Zákon č. 350/2011 o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon). WILLIAMS, I. Environmental Chemistry. John Wiley & Sons, New York, 2001. KALAČ, P., TŘÍSKA, J. Chemie životního prostředí. Jihočeská univerzita, České Budějovice, 1998. STONE T., DARLINGTONOVÁ G. Léky, drogy, jedy. Academia, Praha, 2003. ISBN 80-200-1065-3.PALEČEK J., LINHART I., HORÁK J. Toxikologie a bezpečnost práce. VŠCHT Praha, 1999. TICHÝ M. Toxikologie pro chemiky. Universita Karlova, Praha, 2002. PATOČKA, J. Vojenská toxikologie. Grada Publishing a.s. Praha, 2004. VODRÁŽKA Z. Biochemie I - Živé systémy, jejich složení a organizace, biopolymerace, enzymy. Academica Praha, 1992. VODRÁŽKA Z. Biochemie II. - Živý systém jako chemický stroj. Academica Praha, 1992. BALÍKOVÁ M. Forenzní a klinická toxikologie. Laboratorní toxikologická vyšetření. Galén Praha, 2007. MARHOLD J. Přehled průmyslové toxikologie -Organické látky. Avicenum. Praha, 1986. MARHOLD J. Přehled průmyslové toxikologie-Anorganické látky. Avicenum. Praha, 1980.

Požadavky

Je doporučeno se účastnit přednášek (z důvodu obsáhlosti studijní literatury) a je povinná účast na cvičeních (v případě nepřítomnosti nahradit cvičení způsobem určeným vyučujícím), V průběhu semestru student vypracuje stanovený záznam o vzorkování, žádanku o laboratorní vyšetření a dva protokoly o měření či vyšetření, včetně hodnocení. Hodnocení úrovně zpracovaných dokumentů je dvoustupňové (vyhověl / nevyhověl). Ke možnosti složení zkoušky musí student být hodnocen u všech dokumentů - vyhověl.Na závěr semestru píše student závěrečný písemný test, ve kterém stručně odpovídá na otázky, které vychází z předpokladu znalostí učiva fyziky, chemie a biologie základních, středních škol a odpřednášené látky. Hodnocení testu je dvoustupňové (vyhověl / nevyhověl). Za vyhovující se považuje dosažení 60 % (36 bodů) z maximálního 60-ti bodového ohodnocení (30 otázek, 2 body za každou správnou a úplnou odpověď).Po úspěšném splnění závěrečného testu se student může přihlásit ke zkoušce, kde si losuje ze tří okruhu otázek (1. Chemická bezpečnost a obecná toxikologie, 2. Speciální toxikologie - látky významné v ochraně veřejného zdraví, 3. Speciální toxikologie - přírodní a další významné látky) po jedné otázce z každého okruhu. Hodnotí se odpovědi na každou otázku samostatně. Pokud neuspěje pouze u jedné otázky, opakuje student zkoušku z okruhu otázek, kde neuspěl. Pokud neuspěje u dvou a více otázek, opakuje student zkoušku celou. Požadavky ke zkoušce:Vypracovat stanovený záznam o vzorkování, žádanku o vyšetření, protokol o měření či vyšetření včetně hodnocení. Dále napsat vyhovujícím způsobem závěrečný písemný test a v případě účasti na přednáškách prostudovat minimálně základní literaturu, v případě neúčasti - prostudovat základní a rozšiřující literaturu.

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.RNDr. Vítězslav Jiřík, Ph.D.