Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodn.exp. a násl. exp. - biol.fak. (KHE / HENBF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / HENBF - Hodn.exp. a násl. exp. - biol.fak., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky, dělení biologických agensPrionyPřehled zdravotnicky významných virů2. Přehled zdravotnicky významných baktérií3. Dělení bakteriálních toxinů4. Přehled zdravotnicky významných kvasinek a plísníPřehled zdravotnicky významných endoparazitů a ektoparazitů5. Nebezpečnost, vztah dávky a účinku, hodnocení expozice,charakterizace rizika, zvláštní oblasti aplikace hodnocenízdravotního rizika biologických činitelůBiologická rizika - definice, dělení organismů, dělení pracovišť6. Vrozená a získaná odolnost, základy vakcinační imunologie7. Aktivní a pasivní imunizace, vakcíny8. Nozokomiální nákazy9. Opatření v ohnisku nákazy10. Přerušení cesty přenosuDezinfekce11. Sterilizace12. Dezinsekce13. Deratizace14. Bojové biologické prostředkyCvičení:Praktická cvičení budou organizačně řešena formou blokové výuky, tématicky navazující na přednášenou problematiku. Výuka bude probíhat v laboratořích Zdravotního ústavu v Ostravě a na pracovištích kliniky nemocí z povolání FNsP Ostrava.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti, které vycházejí z legislativy hygienických předpisů souvisejících s komplexní problematikou charakterizující velmi široký okruh problémů spojených s faktory biologického rizika. V návaznosti na vyhlášky a směrnice dané MZd je detailně seznámen se zákjladním rozdělením biologických činitelů bakteriální a virové etiologie dle míry rizika pro lidskou populaci do čtyř základních kategorií.

Literatura

Göpfertová, D. Epidemiologie infekčních nemocí pro bakalářské a magisterské studium. Karolinum Praha, 2002. Votava, M. a kol. Lékařská mikrobiologie speciální. Neptun Praha, 2003. Tomšíková, A. Nebezpečí importovaných mykóz. Karolinum Praha, 1998. Šrámová H. a kol. Nozokomiální nákazy II. Praha: Maxdorf, 2001. Sbírka zákonů ČR, částka 68, Vyhl. 178/2001 Sb. 2001. Janout, V. Zálkady epidemiologie. LF Univerzita Palackého, Olomouc, 1995. Betina V. Mykotoxiny - chemia - biologia - ekologia. Bratislava, 1990. Alibek K. Biohazard. Naše vojsko, 2002. ISBN 80-206-0629-7.Podstatová, H. Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. EPAVA Olomouc, 2002. ISBN 80-86297-10-1.Kolář M., Látal t., Čermák P. Klinicko - mikrobiologické podklady racionální ATB léčby. TRIOS Praha, 2002. Bednář a kol.:. Lékařská mikrobiologie. Marvil, 1996. Votava M. a kol. Lékařská obecná mikrobiologie. Neptun Praha, 2001. Černý V., Kula R., Novák I., Cvachovec K., a kol.:. Sepse v intenzivní péči. Praha: Maxdorf, 200. Hubáček J., Bezděk M., Janeček J.:. Vybrané kapitoly z molekulární genetiky mikroorganizmů. Academia Praha, 1992.

Požadavky

Úspěšné ukončení předmětu je podmíněno aktivní účastí ve výuce a úspěšným vykonáním ústní zkoušky.

Garant

RNDr. Aleš Hozák

Vyučující

RNDr. Aleš HozákRNDr. Aleš Hozák