Předmět Hygiena potravin (KHE / HPONT)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / HPONT - Hygiena potravin, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Přednášky:Bezpečnost potravin - legislativní požadavky, definice Hygiena výroby a distribuce potravin, platná legislativa.Hygiena zařízení společného stravování, platná legislativa.Alimentární nákazy - zoonosy Alimentární nákazy - intoxikace, nákazy výhradně lidské, BSEZpůsob přípravy stravy a možnost ovlivnění zdravotní nezávadnosti potravin.Mikrobiologická kontaminace potravin a pokrmů - zdroje, předcházení kontaminace.Chemická a fyzikální kontaminace potravin - zdroje, předcházení kontaminace.Postupy založené na principu HACCP.Metody konzervace potravin.Cvičení:Odběr vzorků potravin pro laboratorní vyšetření, odběr úchovných vzorků- legislativa, praktické provedení.Hodnocení laboratorních výsledků vyšetření potravin Měření teplot potravin a pokrmů - druhy teploměrů, postupy, legislativa.Měření teplot prostředí.Senzorické hodnocení potravin- legislativa, postupy, praktické hodnocení.Zpracování Postupu založeného na principu HACCP pro zařízení společného stravování uzavřeného typu, jeho prezentace ve skupinách.
Získané způsobilosti
Po absolvování kurzu hygiena potravin posluchač zná základní požadavky na bezpečnost potravin, je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů. Zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření. Umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP. Chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a to jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. Orientuje se při odběru potravin pro laboratorní vyšetření.
Literatura
Hobbs, Roberts. Food poisoning and food hygiene. Edvard Arnold , London, 1993. Komprda T. Hygiena potravin - cvičení. MZLU Brno, 2003. Burdychová, R. Mikrobiologická analýza potravin. MZLU Brno, 2007. Šilhanová, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia, Praha, 2002. Strategy for implementing HACCP in small and/or less developed Businesses. WHO, 1999. Surface decontamination of fruits and vegetables eaten raw. WHO, 1998. Vítová, E. Hygiena potravin. VUT Brno, 2004. ISBN 80-214-2680-2.Odstrčil J., Odstrčilová M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 8070134356.Manuál prevence v lékařské praxi VII. SZÚ, Praha, 1999. Komprda, T. Obecná hygiena potravin. Brno, 2004. Kříž, O., Buňka, F., Hrabě, J. Senzorická analýza potravin I. a II. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2007. Číhalová, J., Jechová, M. Systém kritických bodů v gastronomii. ČON, 2002. Voldřich M.,Jechová M.,Kaudelová M. Systém kritických bodů v obchodě. ČON, 2004. ISBN 8090340121.Ingr, I. Základy konzervace potravin. VŠCHT Praha, 2005.
Požadavky
Zkouška, podmínkou připuštění ke zkoušce je 100 % účast na cvičeních.
Garant
MUDr. Pavla Svrčinová
Vyučující
Mgr. Lucie SuchánkováMUDr. Pavla SvrčinováMgr. Lucie SuchánkováMUDr. Pavla Svrčinová