Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena práce - praxe (KHE / HPVZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / HPVZP - Hygiena práce - praxe, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. den:Před zahájením praxe jsou studenti jmenovitě rozděleni na některý z termínů praxe na odboru hygieny práce KHS MS kraje v Ostravě nebo smluvních partnerů. Celá skupina (max. 15 osob) se v daném termínu shromáždí na uvedeném pracovišti. První den je pro celou skupinu společný:- seznámení se strukturou a hlavní problematikou státního zdravotního dozoru daného územního pracoviště a strukturou a hlavní problematikou odborů hygieny práce- rozdělení dle připraveného rozpisu na menší skupinky (max. 5 osob) a předáni do péče jednotlivých oddělení hygieny práce- seznámení s problematikou příslušných oddělení hygieny práce a jejich organizační strukturou2. až 5. den:Práce ve skupinkách: na příslušných odděleních:- základní metody práce, využívané státním zdravotním dozorem a zakotvené ve Správním řádu a v zákonu 258/2000 S. a dalších legislativních opatřeních- principy ochrany osobních a citlivých údajů ve smyslu zákona 101/2000 Sb.- praktické ukázky preventivního a běžného dozoru v oblasti hygieny práce- principy kategorizace v praxi na pracovištích s fyzikálními, chemickými a biologickými noxami- uplatňování preventivního zaměření oboru v praxi- praktické ukázky vyhlašování rizikových prací a dalších principů dozoru nad zdravotním stavem- základní principy posuzování laboratorních měření a možnosti jejich využití v praxi.6.den:Výměna skupinek na odděleních dle připraveného programu cirkulace.7. až 10. den:- specifika státního zdravotního dozoru na důlních pracovištích- fárání na vhodném dole , případně návštěva modelového důlního pracoviště- sledování výskytu nemocí z povolání na dolech a preventivní programy- studie sledování a korekcí nejvýše přípustné expozice (NPE)- specifika státního zdravotního dozoru na hutních pracovištích11.den:Výměna skupinek na odděleních dle připraveného programu cirkulace.12. až. 14.den:- problematika státního zdravotního dozoru v oblasti toxikologie- toxikologický informační systém, orientace- způsobilost pro práci s toxickými látkami, vyhláška o jedech- prověrka pracoviště s toxickými látkami15. den:Diskuse. Závěrečný pohovor - test. Zápočet. Společné pro všechny tři skupiny

Získané způsobilosti

Po absolvování praxe se bude student orientovat v problematice pracovního prostředí. Ověří si teoretické znalosti dané problematiky v praxi. Ověří si využití základní legislativy v praxi. Bude znát problematiku státního zdravotního dozoru odboru hygieny práce.

Literatura

Cikrt, M., Málek, B. a kol. Pracovní lékařství. 1. Díl, Hygiena práce. Praha, 1995. Cikrt, M., Málek, B. a kol. Pracovní lékařství. 2. Díl, Nemoci z povolání. Praha, 1995. Provazník K., Komárek L. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.Jirák Z., Vašina, B.:. Fyziologie a psychologie práce. Ostrava: Ostravská univerzita, 2005. ISBN 80-7368-107-2.Jirák Z. a kol. Pracovní lékařství 3. díl. Hygiena práce v základních výrobních odvětvích. Praha, 1996.

Požadavky

Účast je povinná. Omlouvá se vyjímečná neúčast ve zdůvodněných případech.

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.MUDr. Helena Šebáková