Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teor. a prakt. aspekty hyg. dozoru (KHE / HYDOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / HYDOK - Teor. a prakt. aspekty hyg. dozoru, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Preventivní charakter oboru hygiena a epidemiologie. Primární a sekundární prevence. Preventivní a běžný hygienický dozor.Tvorba limitů - nástroj ochrany zdraví v životním a pracovním prostředí. Tvorba limitů na základě epidemiologických studií a toxikologických dat.Kategorizace jako metoda běžného hygienického dozoru v hygieně práce. Základní principy kategorizace, vyhláška MZ č. 107/2013 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií,limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli. Faktory a limity, potřebné pro zařazení prací do kategorií. Preventivní aspekty kategorizace. Pravděpodobnost výskytu specifických a nespecifických onemocnění z práce na pracovištích jednotlivých kategorií.Metodika státního zdravotního dozoru- dle zákona č. 258/2000 Sb. a nařízení vlády č. 9/2013 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci. Zákon č. 255/2012 Sb. o kontrole (kontrolní řád).Metodika státního zdravotního dozoru dle zákona č. 258/2000 Sb. a nařízení vlády č. 272/2011 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací a nařízení vlády č. 106/2010 Sb. o ochraně zdraví před neionizujícím zářením.Metodika státního zdravotního dozoru dle zákona č. 258/2000 Sb. a vyhlášky MZ č. 293/2006 Sb. , kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody.Metodika státního zdravotního dozoru ve výrobnách a prodejnách potravin dle Nařízení ES a zákona č. 258/2000 Sb.Metodika státního zdravotního dozoru v potravinářských zařízeních (prodejny, výrobny, distribuce, společné stravování) dle Nařízení ES a zákona č. 258/2000 Sb., včetně kontroly ke zjištění příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin a dle zákona č. 255/2012 Sb. o kontrole.Metodika odběru vzorků v potravinářských zařízeních - dle Nařízení ES, příslušných ČSN a dle zákona č. 255/2012 Sb. o kontrole.Metodika státního zdravotního dozoru nad předměty běžného užívání - kosmetika, hračky, výrobky pro styk s potravinami a výrobky pro děti do 3 let -zákon č. 258/2000 Sb., vyhláška č. 111/2011 Sb., Vyhláška č. 521/2005 Sb., Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 a dle zákona č. 255/2012 Sb. o státní kontrole v aktuálním znění.Metodika dozoru nad školními, předškolními a některými školskými zařízeními dle zákona č. 258/2000 Sb., vyhlášky MZ č. 343/2009Sb. a dle zákona č. 255/2012 Sb. o kontrole.Metodika dozoru k předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění dle zákona č. 258/2000 Sb., vyhlášky MZ č. 306/2012 Sb. a dle zákona č. 255/2012 Sb. o kontrole.Metodika preventivního dozoru dle zákona č. 350/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb, o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon).Zápočet.Cvičení:Příklady běžného dozoru a dohledu. Zpracování rozhodnutí.Příklad stanovení limitů na základě epidemiologických studií. Probitová analýza jako základ pro stanovení limitů toxikologických látek. Orientační grafická probitová analýza.Kategorizace prací v riziku prachu - modelové situace, návrhy na řešení rizikových prací.Kategorizace prací v riziku hluku a vibrací - modelové situace, návrhy na řešení rizikových prací.Kategorizace prací v riziku vybraných chemických látek- modelové situace, návrhy na řešení rizikových prací.Modelové příklady řešení nevyhovujících situací zásobování vodou u lokálních zdrojů.Státní zdravotní dohled v zařízení společného stravování, ve výrobně potravin a, prodejně potravin, státní zdravotní dozor ve výrobně předmětů přicházejících do styku s potravinami (terén nebo modelová situace).

Získané způsobilosti

Student umí posoudit rizikovost a možnosti uplatnění prevence v konkrétních rizikových podmínkách u vybraných rizikových faktorů v životním i pracovním prostředí. Orientuje se v metodice státního zdravotního dozoru v oblasti životního a pracovního prostředí, v oblasti hygieny výživy a PBU, v oblasti epidemiologie infekčních onemocnění.

Literatura

Provazník K., Komárek L. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně někkterých souvisejícíh zákonů. Kolektiv autorů. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v malých a středních podnicích. SZÚ Praha, 2003. Strategie bezpečnosti potravin pro ČR a léta 2007-2013. UZIS Praha, 2006. Zákon č. 155/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád). Zákon č. 350/2012, kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon).

Požadavky

Ústní zkouška z okrunu 30 otázek. Student si losuje a odpovídá na dvě otázky.Samostudium.

Garant

MUDr. Helena Šebáková

Vyučující

MUDr. Helena ŠebákováMUDr. Helena Šebáková