Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do hygieny výživ a předmětů.... (KHE / HYVLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / HYVLF - Úvod do hygieny výživ a předmětů...., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hygiena výživy je medicínský obor, který se zabývá vlivem výživy a předmětů denní potřeby na zdraví člověka. Bezpečná potravina a předmět běžného užívání je nejčastěji charakterizováno různými laboratorními nálezy a měřeními, zdravotní stav jedinců je posuzován adekvátními medicínskými diagnostickými metodami. Tím je dán výrazně interdisciplinární charakter oboru se značnými nároky na rozsah různorodých znalostí. Nejdůležitějším rysem je preventivní zaměření, které má různé formy podle rozsahu cílové skupiny a podle formy jeho řešení (technické a technologické, omezení doby expozice, snížení intenzity podnětu).Přednášky + semináře:1. Bezpečná potravina - definice , rizika z možné kontaminace potraviny jak mikrobiologické, fyzikální či chemické. (1 hodina přednášky + 1 hodina seminář)2. Nejběžnější alimentární nákazy- jak virové, tak bakteriální či způsobené priony - klinický obraz, diagnostika, epidemiologie, možnosti prevence a léčby. (3 hodiny přednášky + 3 hodiny seminář)3. Otravy způsobené potravinami- otravy houbami, rostlinnými jedy či jedovatými živočichy- klinický obraz, diagnostika, možnosti léčby a prevence. ( 2 hodiny přednášky + 3 hodiny seminář )4. Otravy způsobené nadlimitním obsahem kontaminujících či aditivních látek v potravinách- klinický obraz, zdroje kontaminace, možnosti léčby a prevence. ( 2 hodiny přednáška + 2 hodiny seminář )5. Alergie z potravin - nejběžnější potravní alergeny, klinický obraz, prevence, značení alergenů v potravinách. ( 2 hodiny přednáška + 2 hodiny seminář )6. Možnosti ovlivnění zdravotní bezpečnosti potravin, systémy rychlé výstrahy před nebezpečnými potravinami ,posuzování bezpečnosti potravin ( 1 hodina přednáška )7. Předměty běžného užívání - rozdělení - předměty pro styk s potravinami, hračky, výrobky pro děti do 3 let, kosmetika - požadavky na jejich bezpečnost. ( 1 hodina přednáška )8. Možné působení kontaminantů uvolňovaných z jednotlivých PBU na zdravotní stav člověka - klinický obraz, diagnostika, léčba, prevence. ( 2 hodiny přednáška + 2 hodiny seminář )9. Alergie na kosmetické prostředky - klinický obraz, diagnostika , léčba, prevence. ( 1 hodina přednáška + 2 hodiny seminář )10. Možnosti ovlivnění zdravotní bezpečnosti PBU, systémy rychlé výstrahy před nebezpečnými výrobky i posuzování bezpečnosti PBU. ( 1 hodiny přednáška + 2 hodiny seminář )

Získané způsobilosti

Student má základní orientaci v problematice hygieny výživy, které jako interdisciplinární obor integruje poznatky z mikrobiologie, toxikologie, fyziologie anatomie zažívacího traktu. Zná principy posuzování bezpečnosti potravin a předmětů běžného užívání . Předmět je zejména určen lékařům jak v ordinacích praktického lékaře, tak klinickým, kterým může napomoci v rozpoznání nejzákladnějších a nejběžnějších onemocnění způsobených nebezpečnými potravinami a předměty běžného užívání.

Literatura

Svrčinová, P. Hygiena předmětů běžného užívání a ochrana spotřebitele. Ostrava: Ostravská univerzita, 2009. nullKolektiv autorů. Systém kritických bodů v gastronomii ( HACCP). Praha: ČON, 2002. ISBN 80-902553-7-X.Odstrčil J., Odstrčilová M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 8070134356.Kříž, O., Buňka, F., Hrabě, J. Senzorická analýza potravin I. a II. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2007. Hrabě:. Technologie výroby potravin rostlinného původu. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2006. ISBN 80-7318-372-2.Hrabě:. Technologie výroby potravin živočišného původu. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2006. Rop:. Teoretické principy konzervace potravin. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2005. ISBN 80-7318-339-0.Langmaier, F. Základy kosmetických výrob. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2001.

Požadavky

Požadavky na studenta: - účast na seminářích 80%,Požadavky ke zkoušce: 1. Stanovená účast na seminářích.2. Zpracování dvou znalostních testů, uprostřed semestru a na konci. Úspěšnost minimálně 80%.3. Úspěšné absolvování písemné zkoušky.

Garant

MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.Mgr. Martina KovalováMgr. Anna Pohlídalová