Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena obecná a komunální 2 (KHE / HZPO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / HZPO2 - Hygiena obecná a komunální 2, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Hodnocení a odhady zdravotních rizik jako nástroj ochrany zdraví.2.-3. Procesy EIA a IPPC, jejich využití v ochraně životního prostředí a zdraví člověka.4.-5. Postupy uplatňované v procesu hodnocení zdravotních rizik.6. Odhady expozice, expoziční scénáře7. Hodnocení a odhad zdravotních rizik - chemické látky.8. Hodnocení a odhad zdravotních rizik - karcinogenní látky.9. Hodnocení a odhad zdravotních rizik - hluk.10.-11. Sociální determinanty ochrany zdraví, životní styl a zdraví12.-13. Programy uplatňované v ochraně veřejného zdraví14. Závěrečný test

Získané způsobilosti

Student se orientuje v současné problematice komunální hygieny. Orientuje se v jednotlivých faktorech životního prostředí a získává znalosti o jejich vlivu na zdraví. Umí posoudit význam environmentální expozice jednotlivým faktorům vyskytujícím se ve vodě, v ovzduší a v půdě. Pochopí důležitost procesu posuzování dokumentace staveb z hlediska vlivů na životní prostředí a zdraví člověka. Orientuje se v postupech hodnocení a odhadu rizika faktorů životního prostředí s ohledem na ochranu veřejného zdraví.

Literatura

Bencko a kol. Hygiena. UK Praha, Karolinum, 2002. Provazník K., Komárek L. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.Provazník a kol. Manuál prevence v lékařské praxi VIII. Základní hodnocení zdravotních rizik. SZÚ Praha, 2002. Nařízení vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. Vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody. Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivu na životní prostředí. Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a jeho příslušné prováděcí předpisy. Zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci. Zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší.

Požadavky

Účast na přednáškách - minimálně 70 %Účast na cvičeních - minimálně 70 %Seminární práce při nedostatečné účasti na přednáškách a cvičeních - minimálně 55 %Předmět je ukončen zkouškou, která se skládá z úspěšného absolvování závěrečného písemného testu (20 otázek - minimálně 80 % správných odpovědí) a následné ústní zkoušky z okruhu otázek, které jsou zveřejněny 1 měsíc před zahájením zkouškového období na KHE.

Garant

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr AmbrozMgr. Petr Ambroz