Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena obecná a komunální - praxe (KHE / HZPVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / HZPVZ - Hygiena obecná a komunální - praxe, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. den:Před zahájením praxe jsou studenti jmenovitě rozděleni na některý z termínů praxe na odboru hygieny obecné a komunální KHS MS kraje v Ostravě nebo smluvních partnerů. Celá skupina (max. 15 osob) se v daném termínu shromáždí na uvedeném pracovišti. První den je pro celou skupinu společný: seznámení se strukturou a hlavní problematikou státního zdravotního dozoru daného územního pracoviště a strukturou a hlavní problematikou odborů hygieny obecné a komunální-rozdělení dle připraveného rozpisu na menší skupinky (max. 5 osob) a předáni do péče jednotlivých úseků nebo oblastních zařízení2. až 9. den:Práce ve skupinkách: na příslušných odděleních:- základní metody práce, využívané státním zdravotním dozorem a zakotvené ve Správním řádu a v zákonu 258/2000 S. a dalších legislativních opatřeních v oblasti působnosti hygieny obecné a komunální.- práce s legislativou práce s laboratorními výsledky, porovnání náměrů s limity? vyhodnocení zdravotního rizika na základě podkladů - ovzduší, voda, půda- praktické ukázky preventivního a běžného dozoru v oblasti hygieny obecné a komunální- vyhodnocení hlukové zátěže- základní principy posuzování laboratorních měření a možnosti jejich využití v praxi.- metody používané při hodnocení zdravotních rizik- odběry vody v terénu, posuzování kvality vody10.den:Závěrečný pohovor - test. Zápočet. Společné pro obě skupiny.

Získané způsobilosti

Student získá informace o metodách a nástrojích státního zdravotního dozoru. Seznámí se s možnostmi dopadu jednotlivých složek životního prostředí na zdravotní stav obyvatelstva v praxi. Naučí se metody posuzování při hodnocení zdravotních rizik, bude se orientovat v odběrech materiálu, vyhodnocování na základě podkladů. Ověří si praktické využití teoretických poznatků.

Literatura

Volf, J. Hygiena životního prostředí. Ostrava: Ostravská univerzita, 2005.

Požadavky

Účast je povinná. Omlouvá se vyjímečná neúčast ve zdůvodněných případech.

Garant

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.

Vyučující

MUDr. Helena Šebáková