Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní hygiena a hygiena ŽP (KHE / KHHNT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / KHHNT - Komunitní hygiena a hygiena ŽP, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Člověk jako součást prostředí.Postavení člověka v rámci ekosystému. Vzájemné vztahy člověka a prostředí. Legislativa EIA a její využití při ochraně životního prostředí člověka.Veřejné zdraví a jeho legislativní ochrana ve světě - proces HIA2. Hygiena jako nauka o zdraví.Definice a měřitelnost zdraví. Determinanty zdraví. Metody sledování zdravotního stavu populačních skupin.3. Hygiena jako preventivní obor.Význam prevence a její formy. Způsoby uplatňování preventivních opatření v ochraně veřejného zdraví. Struktura hygienické služby a její kompetence.4. Význam kvality ovzduší v ochraně veřejného zdravíSložení vzduchu. Kontaminanty ovzduší a jejich biologické účinky5. Voda jako podmínka života i možný nástroj bioterorismuRozdělení. Nároky na pitnou vodu, jejich měření. Ochrana vodních zdrojů.6. Odpady a jejich biologické rizikazdroje, rozdělení, úprava, skládky,7. Zdravotní význam půdyZdroje a zdravotní význam kontaminujících látek8. Současné globální problémy životního prostředíZnečištění ovzduší organickými a anorganickými složkami, skleníkový efekt, ozonová díra, kyselé deště, úbytek světové produkce kyslíku - deštné pralesy, mořské řasy-KONTROLNÍ TEST 1 - za lekce 1 až 79. Elektromagnetické záření v míru a ve válceSlunce jako záruka života na zemi. Lasery pomáhají i škodí. Kybernetický terorizmus.10. Základní požadavky na výstavbu lidských sídel.Příprava výstavby sídliště a rodinného domu. Umístění vzhledem ke krajině, voda, energie, odpady.11. Zdravé bydleníBytové prostory. Význam jednotlivých determinantů zdraví při řešení a vybavení bytu (fyzikální, chemické, biologické).12. Styl života, význam pro zdraví populace,kouření, obezita, tělesná aktivita, psychická zátěž, možnosti a způsob rekreaceKONTROLNÍ TEST 2 - za lekce 1 až 11

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student chápe význam ochrany zdraví a možnosti každého člověka se na jeho tvorbě účastnit a to k prospěchu svému i okolí.

Literatura

Provazník K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Fortuna, Praha, 2000. nullnull

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou.V průběhu výuky musí student absolvovat předepsané testy s minimálně 75% úspěšností (podmínka připuštění k ústní zkoušce).

Garant

RNDr. Jiří Urbanec

Vyučující

Mgr. Petr AmbrozRNDr. Jiří Urbanec