Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vyšetřovací metody v prac.- lék.péči (KHE / MPPVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / MPPVZ - Vyšetřovací metody v prac.- lék.péči, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 2. PLP a její legislativní opora. Práva a povinnosti poskytovatelů PLP.3. Prevence. Druhy prevence a preventivních prohlídek.4. - 5. Anamnestické a somatické vyšetření. Doplňková vyšetření.6. - 7. Vyšetřovací metody při práci v riziku hluku.8. - 9. Vyšetřovací metody při práci v riziku prachu.10. Dlouhodobá, nadměrná, jednostranná zátěž.11. - 12. Vyšetřovací metody při práci v riziku vibrací.13. Psychická a senzorická zátěž.14. Vyšetřovací metody při práci v riziku chemických látek. BET.Cvičení:1. - 2. Praktické provedení spirometrického vyšetření na přístroji Vitalograph ( výpočty náležitých hodnot) a spirometru ZAN 100 USB.3. - 4. Mezinárodní klasifikace ILO k hodnocení prašných změn na plících. Prohlížení standard rtg snímků.5. - 6. Praktické provádění audiometrie. Vyšetření sluchu řečí, ladičkami. Screeningové vyšetření otoakustických emisí.7.-8. Praktické provádění zátěžové pletysmografie (po chladovém a tepelném impulsu a po fyzické zátěži).9.-10. Co lze poznat z EKG záznamu. Prohlížení záznamů EKG.11.-12. Visus, perimetrie, barvocit, vztah nálezů k vykonávané práci. Vyšetření zrakové ostrosti pomocí optotypu, vyšetření barvocitu.13. Dlouhodobá, nadměrná, jednostranná zátěž - praktické příklady.14. Test z praktických cvičení.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu se bude student orientovat ve vyšetřovacích metodách nejčastěji používaných v pracovně lékařské péči. Bude znát nejčastější typy onemocnění, která bývají přiznávaná jako nemoci z povolání, jejich kliniku a diagnostiku. Dokáže rozlišit druhy prevence a preventivních prohlídek, jejich cíl a náplň.

Literatura

Provazník K., Komárek L. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.Kuklová, D., Šubrt, B. Povinnosti zaměstnavatele v oblasti zdravotní péče o zaměstnance. Olomouc, 2002. Menzlová M. Základní vyšetřovací metody v PLP, skriptum pro e-learning. OU Ostrava, 2006. Mrázková, E. et al.:. Základy audiologie a objektivní audiometrie. Medicínské a sociální aspekty sluchových vad. ZSF OU v Ostravě, 1. vydání, 2006. ISBN 80-7368-226-5.Roman J. a kol. Elektronické přístroje v lékařství. Academia, 2006. Paleček J. Patofyziologie dýchání. Karolinum Praha, 2001.

Požadavky

Účast na cvičeních 80%, úspěšné zvládnutí závěrečného písemného testu na 80% (t.j. 51 bodů), úspěšné vykonání závěrečné ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.Mgr. Martina KovalováMgr. Petr AmbrozMUDr. Jana Janoutová, Ph.D.Mgr. Martina Kovalová