Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nutriční epidemiologie (KHE / NEPPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / NEPPH - Nutriční epidemiologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ochrana veřejného zdraví - bezpečnost potravin a výživy BPV, role složek společnosti1. veřejné a individuální zdraví,2. role státu, producentů, nezávislých organizací, médií, občana,3. základy organizace složek státu / EU v oblasti BPV.Analýza zdravotních rizik - systematický přístup k ochraně veřejného zdraví1. hodnocení zdravotních rizik,2. management zdravotních rizik,3. komunikace zdravotních rizik.Epidemiologické metody využívané v nutriční epidemiologii:1. prospektivní a retrospektivní metody, misreporting, etc.,2. validace epidemiologických šetření, biomarkery,3. epidemiologické hodnocení zdravotních rizik.Podpora veřejného zdraví1. nutriční doporučení - přístup založený na důkazu (evidence based),2. formy nutričních doporučení,3. praktické zaměření programů.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice nutriční epidemiologie, umí vyhledat nejmodernější informace založené na důkazu, orientuje se v preventivních programech.

Literatura

MARGETTS, B. M.; NELSON, M.:. Design Concepts in Nutritional Epidemiology. Oxford Medical Publications: USA, 1995. ISBN 0-19-261873-3.HEIJDEN, K.; YOUNES, M.; FISHBEIN,L.; MILLER, S.:. International Food Safety Handbook. Marcel Dekker, Inc.: USA, 1999. ISBN 0-8247-9354-4.Provazník, K. a kol.:. Manuál prevence v lékařské praxi II: Výživa. Praha: SZÚ, 1998. CIKRT, M.; BAUMRUK, J.; BLÁHA, K.; ČERNÁ, M.; KAZMAROVÁ, H.; a kol.:. Manuál prevence v lékařské praxi, VIII. základy hodnocení zdravotních rizik. Praha: Národní program zdraví, SZÚ, 2000. ISBN 80-7071-161-2.LUTZ, C.A.; PRZYTULSKI, K.R.:. Nutrition and Diet Therapy: Evidence-Based Applications. F.A.Davis: USA, 2006. ISBN 0-8036-1336-9.GIBNEY, M. J.; MARGETTS,B.M.; KEARNEY, J. M.; ARAB, L.:. Public Health Nutrition. Blackwell Publishing: UK, 2006. ISBN 0-632-05627-4.ROLFES, S.R.; PINNA, K.; WITHNEY, E.:. Understanding Normal and Clinical Nutrition. Thomson: USA, 2006. ISBN 0-534-62208-9.Kleinwächterová H., Brázdová Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno, 2001. ISBN 80-7013-336-8.

Požadavky

Samostudium podle doporučené literatury + zkouška

Garant

prof. MUDr. Karel MARTINÍK, DrSc.