Předmět Ochrana zdraví výživou (KHE / OZVVZ)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / OZVVZ - Ochrana zdraví výživou, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
I.Výživové hodnoty, VD, VDD - ČR a ostatních zemích, potravní pyramidaTekutiny -pitný režim( voda, alkohol, minerální vody, sycené nápoje)Sacharidy.Obiloviny, luštěniny, brambory,přílohy .Vitamíny, minerální látky,vláknina, antioxidanty.Zelenina, ovoce. Bílkoviny.Maso, ryby. Mléko a mléčné výrobky. Vejce.Vláknina.II. Zdravotní rizika z potravin -složení stravy, kontaminace potravin.Tuky ve výživě a cholesterol.Mikroorganizmy a jejich toxiny.Přírodní toxické látkyChemické kontaminanty, E, aditiva.III. Problematika zpracovaných potravin.Funkční potraviny - prebiotika, probiotikaSuplementované potraviny, conveniens, fast food (výhody, nevýhody)Změny vlastností potravin při jejich kulinárním zpracování.10 zlatých pravidel bezpečné přípravy a konzumace stravyIV. Mýty a pověry ve výživěV. Zvláštnosti stravování, jídelníčekZvláštnosti stravování dětí, v těhotenství, kojení, ve stáří, sportovcůDietní nemocniční systém.Zásady pro sestavení jídelníčku.VI. Poruchy výživy. Alternativní směry ve výživě.Alergie na potraviny (bezlepková dieta), nesnášenlivost potravin (intolerance)Metody prevence a zásady u obezityMetody prevence a zásady u anorexie, bulimie.Vegetariánství. Makrobiotika. Dělená strava. Atkinsonova. Dle krevních skupin. Fit for life. Low fat aj.VII. Dietetika. Metody prevence a zásady výživy při metabolických a porucháchOnemocnění kardiovaskulární, dislipidémie.Onkologická onemocnění.Diabetes, osteoporóza.VIII. Metody zjišťování výživového stavu a výživové hodnoty potravy.PC programy pro sledování výživové hodnoty stravyMetody ke zjišťování výživového stavuBilanční šetření spotřeby potravin a živin, rodinné účty, interview, dotazník, protokol, váhová metoda, chem. rozbory, biochem. a klinické metodySoučasný výživový stav obyvatelstva,výživa u nás a v jiných zemích.IX. Principy praktické preventivní poradenské činnostiSkupinové a individuální poradenské činnosti při snižování hmotnostiX. Závěrečný test.Odevzdání vypracovaného stravovacího protokolu a návrhu týdenního jídelníčku.XI. Udělení zápočtu.Vyhodnocení výsledků testůVyhodnocení BMI, příjmu a výdeje energie ze stravovacích protokoluVyhodnocení návrhů týdennícho jídelníčku .
Získané způsobilosti
Student se orientuje v problematice racionální výživy a správných výživových návyků, umí důležité zásady sestavování správného jídelníčku, zvláštnosti ve stravování u vybraných skupin (děti, těhotné, sportovci, ve stáří), zná možnosti praktické preventivní poradenské činnosti, umí vypracovat stravovací protokol. Orientuje se v metodách zjišťování výživového stavu obyvatelstva u nás i v jiných zemích.
Literatura
M.Stránský, L.Ryšavá. Fysiologie a patofysiogie výživy. ZSF JU České Budějovice, 2010. Provazník K., Komárek L. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.Havlínová M. a kol. Program podpory zdraví ve škole. Portál, Praha, 2006. ISBN 80-7367-059-3.Vyhláška MZ ČR, kterou se stanoví obsah a časové rozmezí preventivních prohlídek v platném znění. Brno, 1999. www.mzcr.cz. www.sweb.cz/centrumprev. www.szu.cz. Zdraví 21-zdraví pro všechny do 21.století. ATYPO Praha. www.zdravotních pojišťoven. Turek, B., Hrubý, S., Černá, M. Nutriční toxikologie. ILF Praha, 2004. Odborné časopisy: Výživa a potraviny, Časopis Společnosti pro výživu, Čes.-slov. hygiena, Společnost hygieny a komunitní medicíny ČLS JEP. Černá, M. a kol. Preventivní lékařství. 1. LF UK Praha, 2003. DGE, ÖGE, SGE, SVE. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, 1. Auflage, 3., vollständig durchgesehener und korrigierter Nachdruck. Neuer Umschau Buchverlag. Bonn, 2008.
Požadavky
1)V prvním týdnu odevzdá přednášejícímu student 7denní zápis svého jídelníčku v tištěné a zároveň v elektronické podobě (e-mailem, USB). 2) Ve stanoveném termínu odevzdá student přednášejícímu 7denní zápis svého jídelníčku v tištěné a zároveň v elektronické podobě (e-mailem, USB).3) Ve stanoveném termínu odevzdá student přednášejícímu vypracovaný návrh 7denního jídelníčku pro svou věkovou kategorii a pohlaví v souladu s výživovými doporučeními a denními doporučenými dávkami živin v tištěné a zároveň v elektronické podobě (e-mailem, USB).4) Dosáhne 70% správných odpovědí v testu, který bude reflektovat přednesené informace vždy z předchozí přednášky.5) Vypracuje a v pwp odprezentuje jedno téma nutriční problematiky dle vlastního výběru ve zvoleném termínu.
Garant
prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.
Vyučující
MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.Mgr. Táňa Jelenová