Předmět Hygiena PBU (KHE / PBUVZ)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / PBUVZ - Hygiena PBU, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Přednášky:1. Předměty běžného užívání (PBU), definice, metodika státního zdravotního dozoru a odběru vzorků PBU k laboratornímu vyšetření.2. Materiály a předměty určené pro styk s potravinami- legislativa, značení, požadavky na sledovatelnost, potravinarská aditiva užívaná při jejich výrobě.3. Plastové materiály a předměty určené pro styk s potravinami.4. Ostatní materiály a předměty určené pro styk s potravinami, recyklované, aktivni a inteligentni materiály pro styk s potravinami5. Prohlášení o shodě pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami6. Povinnosti výrobců, dovozců a distributorů PBU7. Zásady dodržování správné výrobní praxe při výrobě materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami - legislativní rámec, základní zásady.8. Kosmetické prostředky - legislativa, značení, výroba, použití nanomaterialů při výrobě.9. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví při činnostech epidemiologicky závažných, výrobě kosmetických prostředků a dodržování zásad osobní a provozní hygieny při výrobě kosmetiky10. Zásady dodržování správné výrobní praxe při výrobě kosmetických prostředků - legislativní rámec, základní zásady11. Hračky a výrobky pro děti do 3 let - legislativa, značení12. Typy vyšetřovacích metod PBU13. Rizika pro spotřebitele z PBU, kritéria určování rizik, přehled nebezpečných PBU zjištěných při státním zdravotním dozoru Systém rychlého varování RASFF, materiály a předměty určené pro styk s potravinami, Systém rychlého varování RAPEX, kosmetika, hračky, výrobky pro děti do 3 let14. Opatření k zamezení výskytu nebezpečných PBU na trhu, legislativa, druhy opatření.Cvičení1. Praktický postup při provádění státního zdravotního dozoru a odběru vzorků PBU k laboratornímu vyšetření, protokol o kontrole, protokol o odběru vzorků2. Vypracování protokolu z hygienického šetření v distribuční síti kosmetických prostředků3. Vypracování protokolu z hygienického šetření v distribuční síti materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami4. Vypracování protokolu z hygienického šetření v distribuční síti hraček a výrobků pro děti do 3 let.5. Praktická ukázka předmětů běžného užívání, posouzení jejich značení6. Postup při ověření plnění povinností výrobců a dovozců kosmetických prostředků v praxi, hodnocení dokumentace7. Postup při ověření plnění povinností výrobců a dovozců materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami v praxi, hodnocení dokumentace8. Postup při ověření plnění povinností výrobců a dovozců hraček a výrobků pro děti do 3 let v praxi, hodnocení dokumentace9. Praktická ukázka prohlášení o shodě ke keramice, k předmětům z plastů, určeným pro styk s potravinami, k výrobkům pro děti do 3 let a další dokumentace k PBU,její posouzení a zhodnocení souladu s platnou legislativou10. Postup při kontrole správné výrobní praxe ve výrobně kosmetických prostředků, práce ve skupinách11. Postup při kontrole správné výrobní praxe ve výrobně materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami12. Postup hygienického šetření a provedení opatření při zjištění nebezpečného výrobku13. Hygienické šetření předmětu určeného pro styk s potravinami notifikovaného v systému RASFF, vypracování protokolu14. Hygienické šetření kosmetického prostředku, hračky a výrobku pro děti do 3 let notifikovaných v systému RAPEX, vypracování protokolu
Získané způsobilosti
Studenti získají přehled o oboru hygiena předmětů běžného užívání, orientují se v požadavcích na PBU stanovených platnou legislativou a jsou schopni zhodnotit, zda výrobci, dovozci a distributoři PBU plní své povinnosti z hlediska zajištění bezpečnosti PBU, správného značení výrobků, povinné dokumentace, dodržování zásad SVP, provádění opatření. Osvojí si rizika pro spotřebitele a aplikaci opatření k zamezení výskytu nebezpečných výrobků. Orientují se v základních principech dodržování správné výrobní praxe, vedoucí k výrobě bezpečných předmětů běžného užívání. Současně získají zkušenosti s požadavky na znalosti nutné k výkonu činností epidemiologicky závažných a chápou je v souvislosti s jejich uplatňováním při výrobě kosmetických prostředků, včetně dodržování zásad osobní a provozní hygieny. Posluchači se orientují v systémech rychlého varování RASFF a RAPEX. Studiem předmětu získávají studenti znalosti, které mohou uplatnit v různých oborech týkajících se bezpečnosti předmětů běžného užívání.
Literatura
Svrčinová, P. Hygiena předmětů běžného užívání a ochrana spotřebitele. Ostrava: Ostravská univerzita, 2009. Volf, J. Metodiky hodnocení zdravotních rizik v hygienické službě. Ostravská univerzita v Ostravě, 2004. Langmaier, F. Základy kosmetických výrob. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2001. http://ec.europa.eu/. http://www.fda.gov/cosmetics/productsingredients/potentialcontaminants/defaul.htm. http://www.foodcontactmaterials.com/. http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin. Pecina,P.;Pecina,J. Materiály a technologie. Brno 2006, 2006. ISBN 80- 210- 4013- 0.Hanykýř, V. Technologie keramiky. Hradec Králové: Vega, 2000. ISBN 80-800860-6-3.ČSN EN ISO 22716 Kosmetika ? Správná výrobní praxe (SVP) ? Směrnice pro správnou výrobní praxi. Provazník K a kol.:. Manuál prevence v lékařské praxi. VIII. Základy hodnocení zdravotních rizik. SZÚ Praha, 2000. ISBN 80-7071-161-2.Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES)č.1935/2004 ze dne 27.října 2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS. Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES)č.882/2004 ze dne 29.dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověřování, zda jsou dodržovány právní předpisy o krmivech a potravinách a ustanovení o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat. Nařízení Komise (ES) č.2023/2006 ze dne 22.prosince 2006 o správné výrobní praxi pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami. Vyhláška č. 38/2001 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška č. 448/2009 Sb. o stanovení hygienických požadavků na kosmetické prostředky. Vyhláška 84/2001 Sb. o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 102/2001 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,ve znění pozdějších předpisů.
Požadavky
Zpracování protokolů formou samostatné nebo skupinové práce na cvičeních.Zpracování seminární práce.Splnění testu - úspěšnost 70 %.Účast na cvičeních 100 %.Účast na přednáškách 75 %.Splnění všech požadavků je podmínkou k připuštění ke zkoušce.Předmět je ukončen ústní zkouškou.
Garant
prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.
Vyučující
MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.Mgr. Martina KovalováMUDr. Pavla SvrčinováMUDr. Jana Janoutová, Ph.D.Mgr. Martina KovalováMUDr. Pavla Svrčinová