Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hyg. práce a prac. lékařství 2 (KHE / PLVZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / PLVZ2 - Hyg. práce a prac. lékařství 2, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komplexní pracovně-lékařské služby. Nemocí z povolání, uznávání, prevence. Hlavní úkoly pracovně-lékařské péče.2. Posuzování zdravotní způsobilosti k práci, při volbě povolání a přípravě na povolání. Preventivní prohlídky, účel, náplň. Problematika hodnocení a řízení rizik v rámci pracovně-lékařské péče.3. Chemické látky v pracovním prostředí, hodnocení expozice, účinky. Akutní a chronické intoxikace, možnosti prevence. Biologické expoziční testy. Chemické karcinogeny a mutageny.4. Prach v pracovním prostředí, hodnocení expozice, účinky na člověka. Fibrogenní prach. Inhalační alergeny. Profesionální onemocnění (pneumokoniózy, nádory, alergická onemocnění dýchacích cest), diagnostika, možnosti prevence.5. Fyzikální faktory pracovního prostředí - tepelná a chladová zátěž, abnormální barometrický tlak, hluk, vibrace, hodnocení expozice, účinky a prevence. Poškození sluchu z hluku. Onemocnění horních končetin z vibrací.6. Faktory fyzické zátěže - celková a lokální svalová zátěž, pracovní polohy, manipulace s břemeny, hodnocení expozice. Diagnostika a prevence nejčastějších profesionálních onemocnění. Onemocnění páteře, prevence. Práce se zobrazovacími jednotkami.7. Psychická a senzorická (smyslová) zátěž. Nejčastější vady zraku a sluchu, jejich vliv na zdravotní způsobilost k práci, zejména u činností, které mohou ohrozit zdraví spolupracovníků nebo obyvatelstva a u činností vyžadující zvláštní zdravotní způsobilost. Práce na směny a noční práce.8. Profesionální škodliviny působící na kůži - chemické, fyzikální a biologické. Hodnocení expozice, účinky, prevence. Nejčastější profesionální dermatózy, diagnostika, prevence.9. Biologické faktory pracovního prostředí. Profesionální onemocnění s interhumánním přenosem, zoonózy, tropické a parazitární nemoci, diagnostika, prevence. Specifika profesionálních přenosných a parazitárních onemocnění.10. Nemoci spojené s prací - nejčastější onemocnění neprofesionálního charakteru, které se mohou zhoršovat vlivem práce.11. Specifika pracovních podmínek pro mladistvé, ženy, těhotné ženy a osoby vyššího věkových kategorií.12. Problematika užívání alkoholu, drog a léků v pracovním lékařství.13. Principy poskytování poradenských služeb v pracovním lékařství. Poradenství v problematice pracovního prostředí - plánování a organizování práce, uspořádání pracovišť, výběru, údržbě a stavu strojů a zařízení. Poradenství v problematice zdraví a bezpečnosti při práci, ergonomii a individuálních a hromadných ochranných pomůckách.14. Návštěva akreditovaného pracoviště pracovního lékařství, praktická ukázka činnosti oddělení.Cvičení:Prevence. Rozdělení. Preventivní prohlídky.Biologické expoziční testy.Funkční a morfologické vyšetření plic - demonstrace.Vliv hluku na sluch - vyšetření, demonstrace.Problematika dlouhodobé, nadměrné, jednostranné zátěže. Psychická a senzorická zátěž.Zdravotní problematika expozice vibracím. Test z praktických cvičení.Návštěva akreditovaného pracoviště PL.

Získané způsobilosti

- orientovat se v problematice preventivního oboru pracovního lékařství- orientovat se v problematice pracovně-lékařské péče a ochrany zdraví při práci - orientovat se v problematice pracovních úrazů a uznávání nemocí z povolání- znát obecné principy hodnocení zdravotní způsobilosti k práci, při volbě povolání a přípravě na povolání- znát obecné principy hodnocení a řízení rizik u chemických, fyzikálních a biologických faktorů pracovního prostředí- znát nejčastěji uznávané profesionální onemocnění v ČR, jejich diagnostiku a zejména možnosti prevence.

Literatura

Tuček M., Cikrt M., Pelclová D. Pracovní lékařství pro praxi. Grada Praha, 2005. ISBN 80 - 247 - 0927 -.Brhel P.,Manoušková M.,Hrnčíř E. Pracovní lékařství.Základy primární pracovnělékařské péče. Brno Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2005. ISBN 80-7013-414-3.Periodikum. České pracovní lékařství. Gilbertová,S.,Matoušek,O. Ergonomie.Optimalizace lidské činnosti. GradaPublishing a.s. Praha, 2002. ISBN 80-247-0226-6.Kuklová, D., Šubrt, B. Povinnosti zaměstnavatele v oblasti zdravotní péče o zaměstnance. Olomouc, 2002. Periodikum. Pracovní lékařství.

Požadavky

Studium doporučené literaturyPožadavky ke zkoušce:Znalosti z přednesené problematiky budou prověřeny ústní zkouškou, student zodpoví 2 otázky. Praktická cvičení budou ukončena testem, podmínkou je úspěšné vyplnění testu na 80 % (t.j. 51 bodů).

Garant

MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr AmbrozMgr. Martina KovalováMgr. Petr AmbrozMgr. Martina Kovalová