Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programy ochrany a podpory zdraví (KHE / POPZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / POPZK - Programy ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zdravotní politika a podpora zdraví,zdraví 21.Nejčastěji se vyskytující onemocnění a možnosti jejich prevence.Výživa jako rizikový faktor civilizačních onemocnění.Výživa jako rizikový faktor civilizačních onemocnění.Kouření, rizika a možnost léčby kuřáctví.Kardio - vaskulární onemocnění a jejich prevence.Obezita a její rizika, možnosti léčby obezity.Nádory a jejich vztah k životnímu stylu.Karcinom prsu a jeho prevence.Karcinom střev a možnosti prevence.Očkování, preventivní prohlídky.Komunitní programy ve školách.Komunitní programy v závodech.Možnosti preventivních programů v městech a vesnicích.

Získané způsobilosti

Student se orientuje ve všeobecných zásadách prevence, rozumí rozdílům mezi jednotlivými druhy prevence, zná zásady správného životního stylu. Zná možnosti využití preventivních programů.

Literatura

Göpfertová D. a kol. Epidemiologie infekeních nemocí. Praha,nakladatelství Karolinum, 2002. Provazník, K. (Ed.). Manuál prevence v lékařské praxi I.-V., souborné vydání. Praha: SZÚ, Národní program zdraví, 1998. Podstatová, H. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. EPAVA Olomouc, 2002. ISBN 80-86297-07-1.Celoplošné zdravotně preventivní programy. Manuál prevence a časné detekce nádorových onemocnění. Masarykův onkologický ústav, 2002. Beran, J., Havlík, J., Vonka, V. Očkování. Galén, 2005. Janout V.,Machová L.,Kollárová V.,Janoutová G. Vybrané kapitoly z epidemiologie neinfekčních nemocí. OU Ostrava, 2005. ISBN 80-7184-551-5.

Požadavky

Předmět je zakončen ústní zkouškou z okruhu otázek zveřejněných jeden měsíc před začátkem zkouškového období na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví LF OU.

Garant

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.