Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radionuklidy a ion. zář. v živ. a prac. (KHE / RAIOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / RAIOK - Radionuklidy a ion. zář. v živ. a prac., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie objevu a zkoumání radionuklidového záření. Základní pojmy z oblasti popisu radioaktivity, ionizujícího záření a rozdělení. Vztahy mezi atomovými jádry, elementární částice.Základní veličiny a jednotky v oblasti popisu radioaktivity, dozimetrické veličiny a jednotky, veličiny používané v radiační ochraně. Příklady pro výpočet.Biologické účinky záření a jejich zdravotní projevy. Účinek záření na subcelulární systémy a na buňku. Chromosomové aberace. Poškození ionizujícím zářením u člověka - deterministické a stochastické účinky.Koncepce radiační ochrany - historie a současnost. Základní principy radiační ochrany - zdůvodnění, optimalizace, limity.Systém státní správy a dozoru při využívání jaderné energie a zdrojů IZ a v oblasti radiační ochrany v ČR. Legislativní podklady RO, orgány zajišťující RO. Usměrňování ozáření při práci a ozáření obyvatel., usměrňování lékařských ozáření.Zevní a vnitřní ozáření - přístupy, veličiny monitorování, ochrana. Vnitřní kontaminace.Využití zdrojů IZ v lékařství. Kontrolované pásmo. Radiodiagnostika, radioterapie. nukleární medicína. Monitorování, ochrana pracovníků a pacientů. Odpady kontaminované radionuklidy.Průmyslové zdroje IZ. Defektoskopie - typické aplikace. Ozařovače - typické aplikace. Radionuklidová měřidla. Jaderná energetika.Přírodní radioaktivita a její rozdělení, obsah radionuklidů ve vodách, v ovzduší, v půdách a v potravinových řetězcích. Radon v budovách. Historie radonové problematiky. Zdroje radonu v domě. Měření a hodnocení radonu ve stavbách. Protiradonová opatření. Přírodní radionuklidy v pitné vodě, ve stavebních materiálech a přírodní radioaktivita uvolněná do životního prostředí (ŽP) při některých činnostech. Monitorování ŽP, metodika odběru vzorků, Monitorovací plán ČR, legislativní podklady.Návštěva pracoviště SÚJB RC Ostrava a SÚRO, pracoviště Ostrava. Prohlídka radiochemické laboratoře, laboratoře spektrometrie záření gama a rentgenového pracoviště.Prezentace seminárních prací studentů.Prezentace seminárních prací studentů.

Získané způsobilosti

Student chápe fyzikální podstatu radioaktivity a zdrojů ionizujícího záření, chování radioaktivních prvků, jejich výskyt v životním prostředí a možnosti využití zdrojů ionizujícího záření v lékařství, průmyslu, jaderné energetice. Student se orientuje v problematice využívání IZ a zná i legislativní požadavky pro bezpečné používání.Student samostatně (ve skupinách) zpracuje seminární práci na zadané téma a nacvičí si samostatnou prezentaci získaných poznatků před svými spolužáky.

Literatura

http://www.sujb.cz/. http://www.sujchbo.cz/. http://www.suro.cz/. Kolektiv autorů. Principy a praxe radiační ochrany. Praha AZIN CZ, 2002. Vyhláška č. 389/2012 Sb., kterou se mění vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, ve znění vyhlášky č. 499/2005 Sb. Klener, V., Mikušová, M. Vojtíšek, O. Ochrana pacientů a zdravotnického personálu při radiodiagnostických vyšetřeních. Avicenum, 1987. Kunz, E. a kol.:. Příručka lékaře o ochraně před zářením. Avicenum, 1990. Hála, J. Radioaktivita, ionizující záření a jaderná energie. Konvoj Praha, 1998. Vyhláška č. 27/2006 Sb., kterou se mění vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost č. 319/2002 Sb., o funkci a organizaci celostátní radiační monitorovací sítě. Majer, V. a kol. Základy jaderné chemie. STNL ALFA Praha, 1981. Bulletin Radon. Vyhláška č. 2/2004 Sb., , kterou se mění vyhláška č. 318/2002 Sb., o podrobnostech k zajištění havarijní připravenosti jaderných zařízení a pracovišť se zdroji ionizujícího záření a o požadavcích na obsah vnitřního havarijního plánu a havarijního řádu.

Požadavky

Studenti vypracují seminární práci, kterou budou prezentovat na hodině. Předmět je zakončen písemnou zkouškou - testem znalostí.Požadavky ke zkoušce: Udělení zkoušky je podmíněno vypracování seminární práce a její prezentací. Samotná zkouška probíhá formou vypracování písemného testu s následujícím hodnocením: 18 - 20 bodů výborně 15 - 17 bodů velmi dobře 12 - 14 bodů dobře 10 - 11 bodů uspěl < 10 bodů neuspěl

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.