Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sanace a bezp. zdr. živ. podmínek (KHE / SBZZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / SBZZP - Sanace a bezp. zdr. živ. podmínek, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod o systému ochrany životního prostředí v České republice.Základy ochrany ovzduší - legislativa, technické principy. Základní principy čištění ovzduší-nakládání s plyny, specifika požadavků na technologie čištění ovzduší, možnosti snižování obsahu škodlivin v plynech.Základní principy čištění ovzduší - snižování obsahu plynných škodlivin.Základní principy čištění ovzduší - snižování obsahu specifických škodlivin a prachu.Úvod o vodě. Vlastnosti vody. Zdroje vody a bilance.Základy ochrany vod - legislativa, technické principy.Nakládání se surovými vodami. Úprava vody.Vznik a vlastnosti odpadních vod. Základy likvidace odpadních vod.Základní principy nakládání s odpady - způsoby vzniku odpadů, jejich druhy, principy snižování a využívání odpadů.Klasifikace odpadů, principy nakládání s nimi, nebezpečné vlastnosti odpadů.BRKO, specifický zdravotní odpad, snižování nebezpečnosti "infekčnosti".Úvod do horninového prostředí. Kontaminace horninového prostředí.Principy a legislativní nástroje sanace horninového prostředí.Základy dekontaminace horninového prostředí, sanace horninového prostředí v České republice.Exkurze zařízení - zdroj znečišťování ovzduší .Exkurze zařízení - nakládání s odpady.Exkurze zařízení - úpravna surové vody.Exkurze zařízení - čistírna odpadních vod.Exkurze - sanační plocha.Exkurze - oblastní inspektorát ČIŽP.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu budou studenti znát systém ochrany životního prostředí v České republice a budou se orientovat se v legislativních i technických nástrojích ochrany životního prostředí v České republice, a to i z hlediska ochrany lidského zdraví, studenti budou znát aktuální postupy pro odstranění znečištění horninového prostředí v České republice.

Literatura

Herčík M., Fiedor J., Mullerová H.:. Legislativa a ochrana životního prostředí. Ostrava, Vysoká škola báňská, 2008. Herčík M.:. Životní prostředí: Základy environmentalistiky. Ostrava, Vysoká škola báňská, 2006. Pitter P.:. Hydrochemie. 4th ed. VŠCHT Praha, 2009. Herčík M.:. 111 otázek a odpovědí o životním prostředí: chytrá kniha pro studenty, odborné pracovníky a širokou veřejnost. Montanex, 2004. Volaufová L.:. Životní prostředí - prostředí pro život?: Česká republika 2007. 2007.

Požadavky

Docházka na přednášky a na cvičení, pozornost a aktivita během skupinové výuky a během cvičení.Požadavky ke zkoušce: Předmět je ukončen ústní zkouškou, student při ústní zkoušce musí prokázat znalost základních pojmů technické ochrany životního prostředí, musí prokázat orientaci v legislativních nástrojích ochrany životního prostředí v České republice, musí prokázat znalosti základních vlastností a parametrů hlavních složek životního prostředí a rovněž technické či technologické aspekty jejich ochrany. Uvedené znalosti musí student prokázat minimálně v rozsahu přednášek. Student se musí prokázat základními znalostmi o zařízeních, které jsou předmětem cvičení - exkurzí.

Garant

Ing. Břetislav Crha

Vyučující

Ing. Břetislav CrhaIng. Radomír ŠtěrbaIng. Břetislav CrhaIng. Radomír Štěrba