Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybraná problematika veřejného zdraví (KHE / SPVZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / SPVZK - Vybraná problematika veřejného zdraví, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení problematiky veřejného zdraví, determinanty zdraví a jejich aktuální situace v ČR.Aktuální zdravotní politika v evropském kontextu.Radiační ochrana - ionizující záření, jeho základní druhy a vlastnosti, nepříznivé účinky ionizujícího záření, radiační zátěž obyvatel.Způsoby ochrany před ionizujícím zářením, zásady pro pobyt v prostorách se zdroji ionizujícího záření, legislativa v oblasti radiační ochrany, odpovědnosti při využívání zdrojů ionizujícího záření.Základní zákonné a prováděcí předpisy ve zdravotnictví. Práva a povinnosti zdravotnických pracovníků. Povinná mlčenlivost. Právní odpovědnost ve zdravotnictví.Vlivy dalších environmentálních faktorů na veřejné zdraví (neionizující záření a elektromagnetická pole, hluk, nebezpečné chemické látky).Principy hodnocení zdravotních rizik environmentálních faktorů v životním a pracovním prostředí.Písemně vypracovat přehled legislativy a stručně podat věcný záměr zákonných a prováděcích předpisů ve vybrané oblasti zdravotnického práva nebo ochrany veřejného zdraví (individuálně bude upřesněno garantem předmětu pro jednotlivé studenty) v rozsahu 3-4 stran formátu A4.

Získané způsobilosti

Student:- zná východiska ochrany veřejného zdraví před rizikovými faktory v mezinárodním kontextu, má přehled o zákonných a prováděcích předpisech v oblasti veřejného zdraví v ČR, včetně práv a povinností zdravotnických pracovníků z nich vyplývajících.- je schopen aplikovat získané znalosti v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví při výkonu.svého zdravotnického povolání.

Literatura

Dudová J. Právo na ochranu veřejného zdraví. Ochrana veřejného zdraví před rizikovými faktory venkovního prostředí. Linde Praha, 2011. ISBN 978-80-7201-854-3.Klener V et al. Principy a praxe radiační ochrany. Praha Azin, 2000. ISBN 80-238-3703-6.Jiřík V., Volf J. Základy hodnocení zdravotních rizik podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, a odborné způsobilosti v rámci posuzování vlivů na veřejné zdraví. SZÚ Praha, 2011. Vondráček L., Vondráček J. Pochybení a sankce při poskytování ošetřovatelské péče. Grada Praha, 2003. Vondráček L., Wirthová V. Právní minimum pro sestry: příručka pro praxi. Grada Praha, 2009. nullVyhláška č. 307/2002 Sb. o radiační ochraně ve znění pozdějších předpisů. Prudil L. Základy právní odpovědnosti ve zdravotnictví. 4. NCO NZO Brno, 2006. Zákon č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Nastudovat problematiku v rozsahu uvedeném v obsahu přednášek, v případě neúčasti na přednáškách individuálně konzultovat probíranou látku ve vypsaných konzultačních hodinách u garanta předmětu, popř. splnit zadané úkoly, vykonat zápočtový písemný test, přičemž k úspěšnému složení testu a tím splnění studijních povinností za semestr je nutno získat minimálně 20 bodů z celkového počtu 30 otázek (tj, 30-ti bodů).Hodnocení: 30-28 b. výborně, 27-24 b. velmi dobře, 23-20 b. dobře,

Garant

RNDr. Vítězslav Jiřík, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.RNDr. Vítězslav Jiřík, Ph.D.