Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy biostatistiky (KHE / SZBK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / SZBK - Základy biostatistiky, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky Počet hodinZákladní pojmy ? indukce, dedukce, data 1 hod.Výzkumný projekt, popisná statistika 1 hod.Testování statistických hypotéz 1 hod.Statistické testy pro kvalitativní data 1 hod.Statistické testy pro kvantitativní data 1 hod.Cvičení Počet hodinSběr dat pomocí programu MS Excel 1 hod.Frekvenční tabulky a grafická prezentace dat 1 hod.Popisná statistika - výpočty 1 hod.Statistické testy pro kvalitativní data 1 hod.Statistické testy pro kvantitativní data 1 hod.Korespondenční úkolyData s popisem ke korespondenčním úkolům jsou v souboru SZBK_data.SZBK_Úkol1-kontingenční tabulky a graf1. Sestavte kontingenční tabulku pro položku POHLAVI a KOURENI2. Vypočítejte procenta výskytu respondentů v jednotlivých kategorií u těchto dovu položek3. Sestavte graf (dle vlastního výběr)SZBK_Úkol2-popisná statistika u kvalitativních a kvantitativních znaků1. Určete typy položek (znaků)2. Vypočtěte základní charakteristiky u položky POHLAVI3. Vypočtěte základní charakteristiky u položky SPORT4. Vypočtěte základní charakteristiky u položky VEKSZBK_Úkol3-chi2 test pro dva výběry1. Sestavte kontingenční tabulku pro dva znaky POHLAVI a SPORT2. Sestavte odpovídající graf3. Vypočtěte %4. Testujte hypotézu Ho - není rozdíl ve sportovní aktivnitě u mužů a ženSZBK_Úkol4-t-test pro dva výběry1. Vypočítejte BMI (BMI=váha(kg)/výška(m)2)2. Podívejte se na rozložení hodnot BMI - pomocí histogramu, zda odpovídá přibližně normálnímu rozložení3. Vypočítejte základní charakteristiky BMI pro muže a ženy4. Testujte hypotézu Ho - není rozdíl v průměrných hodnotách BMI mužů a žen.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v prezentovaných výstupech vyhodnocení dat v odborné literatuře.Student uplatňuje funkce programu MS Excel při základním samostatném vyhodnocení dat. Student správně interpretuje zpracovaná dat.

Literatura

TOMÁŠKOVÁ,H. Základy biostatistiky. Ostravská univerzita, 2010. ISBN 978-80-7368-702-1.ZVÁROVÁ,J. Základy statistiky pro biomedicínské obory. Praha, Karolinum, 2007. ISBN 8071847861.

Požadavky

100% účast, zpracování průběžných korespondenčních úkolů, vypracování příkladů a ústní zkouška

Garant

Ing. Hana Tomášková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Hana Tomášková, Ph.D.Ing. Hana Tomášková, Ph.D.