Předmět Stát. zdrav. dozor a ochr. spotřebitele (KHE / SZDNT)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / SZDNT - Stát. zdrav. dozor a ochr. spotřebitele, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Přednášky:Úřad pro ochranu spotřebitele - DG Sanco, legislativa EUOchrana spotřebitele v ČR - organizace dozoru, legislativaSystémy rychlého varování - RASFF, RAPEX, INFOSANStátní zdravotní dozor na úseku hygieny obecné a komunální- pitná voda, hluk, ubytovny, DD, služby osobního charakteruStátní zdravotní dozor na úseku hygieny práce - rizika, kategorizace pracíStátní zdravotní dozor ve zdravotnických zařízeních - DDD, NNDStátní zdravotní dozor na úseku hygieny výživy, znalosti nutné k ochraně veřejného zdravíPotravinářská legislativa ČR, dozor nad potravinami v ČRStátní zdravotní dozor na úseku hygieny předmětů běžného užívání - kosmetické prostředky, předměty pro styk s potravinamiCvičení:Zkouška znalostí nutných k ochraně veřejného zdravíŠetření hlášení v systému RASFF a RAPEXProtokol o kontrole ve státním zdravotním dozoruHodnocení laboratorního protokoluŠetření podnětu spotřebitele
Získané způsobilosti
Po absolvování kurzu Státní zdravotní dozor a ochrana spotřebitele posluchač zná základní legislativní rámec ochrany spotřebitele v rámci Evropské unie i české republiky. Umí základní principy fungování ochrany spotřebitele jak v rámci Evropské unie, tak i v rámci České republiky. Je v základu schopen posoudit protokol o kontrole a odběru vzorků. Chápe souvislosti mezi jednotlivými dozorovými orgány, včetně výměny informací v rámci systémů rychlé výstrahy, provozovaných jak v rámci Evropské unie, tak Světové zdravotnické organizace. Orientuje se ve státním dozoru jednotlivých faktorů ovlivňujících zdraví člověka.
Literatura
Volf, J. Metodiky hodnocení zdravotních rizik v hygienické službě. Ostravská univerzita v Ostravě, 2004. Melicherčíková Věra. Ochranná dezinfekce. Praha, Český svaz vědeckotechnických společností, 2003. ISBN 80-02-01559-2.Podstatová, H. Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. EPAVA Olomouc, 2002. ISBN 80-86297-10-1.Kožíšek, F., Kos, J., Pumann, P. Hygienické minimum pro pracovníky ve vodárenství. SZÚ Praha, 2007. Motyčková, P. Kategorizace práce. ASPI, Praha, 2005. ISBN 80-7357-051-3.Velikovský, Z., Řepová, R. Metody dozoru. Jihočeská univerzita, České Budějovice, 2007. ISBN 978-80-7040-943-5.Langmaier, F. Základy kosmetických výrob. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2001.
Požadavky
Zkouška, předpokladem pro vykonání zkoušky je 100 % účast na cvičeních.
Garant
Mgr. Lucie Suchánková
Vyučující
Mgr. Lucie SuchánkováMgr. Lucie Suchánková