Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účinky ioniz. zář., principy radiač. och (KHE / UIZVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / UIZVZ - Účinky ioniz. zář., principy radiač. och, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Zdroje ionizujícího záření. Veličiny a jednotky v radiační fyzice a ochraně.Radionuklidové zdroje záření a radionuklidové zdroje neutronů.Biologické účinky záření a jejich zdravotní projevy. Účinek záření na subcelulární systémy a na buňku. Poškození ionizujícím zářením u člověka - deterministické a stochastické účinky. Epidemiologické studie a hodnocení míry rizika. Vztah dávky a účinku.Koncepce radiační ochrany - historie a současnost. Základní principy radiační ochrany - zdůvodnění, optimalizace, limity. Systém radiační ochrany (RO). Legislativní podklady RO, orgány zajišťující RO. Usměrňování ozáření při práci a ozáření obyvatel, usměrňování lékařských ozáření.Využití IZ v lékařství - nukleární medicína, radiodiagnostika, radioterapieVyužití IZ v průmyslu - defektoskopie, průmyslové ozařovače, hladinoměry, jaderná energetika.Přírodní radioaktivita a její rozdělení, obsah radionuklidů ve vodách, v ovzduší, v půdách a v potravinových řetězcích. Kosmická složka přírodního pozadí.Radon v budovách. Historie radonové problematiky. Zdroje radonu v domě. Měření a hodnocení radonu ve stavbách. Protiradonová opatření.Přírodní radionuklidy v pitné vodě, ve stavebních materiálech a přírodní radioaktivita uvolněná do životního prostředí (ŽP) při některých činnostech. Monitorování ŽP, metodika odběru vzorků, Monitorovací plán ČR, legislativní podklady. IndustrialCvičení:Návštěva pracoviště SÚJB RC Ostrava. Ukázky praktické činnosti v terénu.Návštěva pracoviště SÚRO Ostrava. Prohlídka radiochemické laboratoře, laboratoře spektrometrie záření gama a rentgenového pracoviště

Získané způsobilosti

Student zná fyzikální podstatu radioaktivity a zdrojů ionizujícího záření, chování radioaktivních prvků, jejich výskyt v životním prostředí a možnosti využití zdrojů ionizujícího záření v lékařství, průmyslu, jaderné energetice. Student se orientuje v problematice využívání IZ a zná i legislativní požadavky pro bezpečné používání.Při cvičeních student získá zkušenosti s fungováním systému monitorování radioaktivity v životní prostředí ČR, v experimentální části samostatně stanoví objemovou aktivitu Rn-222 ve vzorku vody.

Literatura

http://www.sujb.cz/. http://www.sujchbo.cz/. http://www.suro.cz/. kolektiv autorů. Principy a praxe radiační ochrany. AZIN CZ Praha, 2000. Vyhláška č. 307/2002 Sb. o radiační ochraně, 2002. Kunz, E. a kol. Příručka lékaře o ochraně před zářením. Avicenum, Zdravotnické aktuality 222/90, 1990. Hála, J. Radioaktivita, ionizující záření a jaderná energie. Konvoj, 1998. Vyhláška č. 319/2002 Sb. o funkci a organizaci celostátní radiační monitorovací sítě, 2002. Bulletin Radon. Vyhláška č. 218/2002 Sb. o podrobnostech k zajištění havarijní připravenosti JZ a pracovišť se zdroji IZ a o požadavcích na obsah vnitřního havarijního plánu a havarijního řádu, 2002. 2002.

Požadavky

Splnění testu, docházka na cvičeníPožadavky ke zkoušce:Předmět je ukončen písemnou zkouškou s následujícím hodnocením:100 % - 93 % výborně92 % - 85 % velmi dobře plus84 % - 78 % velmi dobře77 % - 70 % dobře plus69 % - 63 % dobře plus< 62 % nevyhověl

Garant

RNDr. Vítězslav Jiřík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Vítězslav Jiřík, Ph.D.RNDr. Vítězslav Jiřík, Ph.D.