Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy biostatistiky (KHE / ZBIOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / ZBIOM - Základy biostatistiky, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vědecký metoda poznání.Základní pojmy (hypotéza, dedukce, indukce, model,?).Kvantifikace a měření.Data - třídění, shrnutí, popis.Pravděpodobnost jako základ statistiky.Náhodná veličina a její rozložení.Popisná statistika.Bodové a intervalové odhady.Stanovení potřebného rozsahu výběru.Testování statistických hypotéz.Formulace nulové hypotézy.Testy dobré shody.Testy srovnání několika výběrů.Testy pro párová pozorování.Korelace a regrese.Interpretace výsledků.Cvičení:Demonstrace použití rozptylového modelu ovzduší při hodnocení zdravotního stavu populace.Příklady kvantifikace a měření dat.Rozdíly mezi hodnocením zdravotního stavu jedince a kolektivů, pravidla a postupy pro vymezení homogenních souborů.Příklady z počtu pravděpodobnosti.Nácvik výpočtu základních charakteristik polohy a variability.Nácvik výpočtu intervalových odhadů a stanovení potřebného rozsahu výběru.Nulová hypotéza a příklady jejího praktického využití.Používání statistických tabulek.Nácvik použití testu dobré shody testů.Nácvik testu srovnání dvou výběrových souborů.Nácvik testu pro párová pozorování.Základní principy korelace a regrese.Jejich využití v některých lékařských postupech.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni samostatně použít základní statistické postupy a interpretovat výsledky statistických výstupů.

Literatura

Tomášková H. Základy biostatistiky. OU v Ostravě, 2007. http://albert.osu.cz/tvrdik/down/vyuka.htmlTvrdík, J. Základy matematické statistiky. Ostrava: OU, 2002. Zvárová J. Základy statistiky pro biomedicínské obory. Karolinum Praha, 2002.

Požadavky

Předmět je ukončen ústní zkouškou z okruhu otázek, které jsou zveřejněny 1 měsíc před začátkem zkouškového období na KHE.

Garant

Ing. Hana Tomášková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Hana Tomášková, Ph.D.Ing. Hana Tomášková, Ph.D.