Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdrav. dokumentace a zdrav. inf. syst. (KHE / ZDINK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / ZDINK - Zdrav. dokumentace a zdrav. inf. syst., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zdravotnická dokumentace a formy jejího vedení: písemná, obrazová, elektronická. Převádění dokumentace do jiné formy. Zálohování. Elektronický podpis.Požadavky na zdravotní dokumentaci. Kritéria pro hodnocení ( přehlednost, úplnost, úspornost, dostupnost). Kvalitativní a kvantitativní hodnoceni a jejích kontrola. Interpretace informace.Zdravotnická dokumentace: vstupy, výstupy, žádanky, zprávy, hlášení, výkazy. Zpracování dokumentace, její prezentace, uložení, archivace, zabezpečení, ochrana a likvidace, skartace.Zdravotní dokumentace - podklad pro různá šetření, vyhodnocování, řízení, posudky, jako ochrana a důkaz správného postupu (co není dokumentováno, nebylo provedeno).Zdravotnické informační systémy. Jejich tvorba a jejich využití.Zdravotnická dokumentace praktických lékařů a její náležitosti. Informační systém praktického lékaře.Dokumentace praktického lékaře se zaměřením na pracovně lékařskou péči (preventivní prohlídky, screening, očkování, kategorizace prací).Dokumentace a informační systémy na Krajských hygienických stanicích a Zdravotních ústavech.Dokumentace v nemocnici. Nemocniční informační systém.Zdravotní dokumentace a zdravotní pojištění.Internet, počítačové sítě. Datová rozhraní, předávaní dokumentace, přenos dat a jejich zabezpečení.Zdravotnické registry. Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy ČR.Ochrana osobních údajů.Zdravotní dokumentace jako podklad pro výzkum. Databáze (účel, tvorba, uspořádání, struktura, zpracování a systém kontrol). Kontrolní mechanismy, úplnosti údajů po stránce kvalitativní a kvantitativní.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice vedení zdravotnické dokumentace. Zná zákon o ochraně osobních údajů. Umí pravidla pro vedení, uchovávání a likvidaci zdravotnických dokumentů. Má základní znalost rozsahu Národního zdravotnického informačního systému.

Literatura

Buriánek, J. Lékařské tajemství, zdravotnická dokumentace a související právní otázky. Linde Praha, 2005. Vyhláška č. 98/2012 Sb., o zdravotnické dokumentaci. Zdravotnická dokumentace. Helsinská deklarace. Zpracování osobních údajů dle zákona č. 66/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů. eZdraví (eHealth). Telematika ve zdravotnictví. Zákon č. 439/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Znalost zákonného rozsahu zdravotnické dokumentace, zpracování osobních údajů o pacientech;Použití moderních technologií při zpracování informací ve zdravotnictví; Všeobecná znalost principů ochrany osobních údajů a základních evropských a domácích právních předpisů pro tuto oblast; Všeobecná znalost o principech telematiky a eZdraví a některých souvisejících projektů (např.IZIP); Praktické použití internetu při vyhledávání informací; Základní znalost rozsahu Národního zdravotnického informačního systému a rozsahu Národních zdravotních registrů

Garant

MUDr. Oto Košta, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Oto Košta, Ph.D.