Předmět Hygiena a epidemiologie (KHE / ZHEM)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / ZHEM - Hygiena a epidemiologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Vztahy mezi člověkem a prostředím. Prevence jako základní princip oboru. Rizikové skupiny. Nejčastější faktory v životním prostředí a jejich biologické účinky. Informace o organizaci výuky.2. Základy hygieny dětí a mladistvých3. Hlavní skupiny rizikových faktorů pro neinfekční nemoci. Epidemiologie kardiovaskulárních nemocí.4. Epidemiologie nádorů. Možnosti primární a sekundární prevence neinfekčních nemocí.5.Epidemiologie úrazů, návykové látky, infekční etiologie neinfekčních nemocí6. Speciální epidemiologie respiračních, střevních, krevních a kožních infekcí. Zoonozy.7. Aktivní a pasivní imunizace. Nozokomiální nákazy a jejich prevence, asepse, antisepse.8. Definice oborů hygiena a epidemiologie a jejich místo mezi ostatními zdravotnickými obory, možnosti jejich využití a význam pro ochranu a podporu zdraví. Struktura hygienicko -epidemiologické služby a její současná struktura. Postavení v rámci EU. Procesy EIA a SEA.9. Zásady správné výživy v jednotlivých obdobích života - živiny, minerály, vitamíny. Výchova ke správné výživě10. Bezpečná potravina -definice - rizika z možné kontaminace. Možnosti ovlivnění zdravotní bezpečnosti potravin - systémy rychlé výstrahy před nebezpečnými potravinami. Posuzování nebezpečnosti potravin11. Základy toxikologie. Nebezpečné a zvláště nebezpečné jedy12. Předměty běžného užívání (PBU), předměty pro styk s potravinami. Hračky - výrobky pro děti do 3 let. Kosmetika - požadavky na její bezpečnost. Možné působení kontaminantů z jednotlivých PBU na zdraví člověka.13. Pracovní lékařství jako preventivní medicínský obor. Hodnocení zdravotních rizik v pracovním prostředí. Význam pro závodní preventivní péče.14. Fyzikální noxy v pracovním prostředí a jejich vliv na zdraví pracujících.
Získané způsobilosti
student zná základní činnosti při zabezpečování veřejného zdraví, předcházení a omezení vzniku a šíření infekčních, hromadně se vyskytujících chorob a chorob podmíněných prací student zná vybrané metody epidemiologické prácestudent dovede aplikovat získané vědomosti a znalosti v dalších klinických předmětechstudent je schopen dodržovat zásady zdravého životního stylu student se orientuje v primární a sekundární prevencistudent je schopen monitorovat zdravý životní styl, ochranu pacienta, prevenci nozokomiálních nákaz
Literatura
Janout V. , Janoutová G. Epidemiologie infekčních onemocnění. Ostravská univerzita Ostrava, 2004. Svrčinová P. Hygiena výživy. OU Ostrava, 2009. Provazník K. a spol. Manuál prevence v lékařské praxi I. - X. SZU Praha, 2004. Tuček M., Cikrt M., Pelclová D. Pracovní lékařství pro praxi. Grada Praha, 2005. ISBN 80 - 247 - 0927 -.Maďar R., Podstatová R., Řehořová J.:. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha: Grada, 2006. ISBN 8024716739.Janout V.,Machová L.,Kollárová V.,Janoutová G. Vybrané kapitoly z epidemiologie neinfekčních nemocí. OU Ostrava, 2005. ISBN 80-7184-551-5.Jiřík, V. Fyzikální a chemické laboratorní metody v ochraně veřejného zdraví. Ostravská univerzita v Ostravě, 2006. ISBN 80-7368-223-0.Málková I. Hubneme s rozumem. Praha, 2006. ISBN 80-239-4112-7.Volf, J.:. Metodiky hodnocení zdravotních rizik v hygienické službě: OU 2002. OU Ostrava, 2004. ISBN 80-7042-336-6.Podstatová, H. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. EPAVA Olomouc, 2002. ISBN 80-86297-07-1.Kol. autorů. Pracovní lékařství. NCONZO Brno, 2005. Kunová V. Zdravá výživa. Praha, 2004. ISBN 80-247-0736-5.Komprda, T. Obecná hygiena potravin. Brno, 2004. Hlúbik P., Opltová L. Vitaminy. Praha, 2004. ISBN 80-247-0373-4.Šejda J a kol. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. Praha, Grada, 2005. ISBN 80-247-1068-4.Fořt, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Grada, 2005. Turek, B. Výživový stav populace a nutriční rizika. SZÚ Praha, 2004.
Požadavky
Účast na přednáškách 70%, absolvování testu minimálně s 80% úspěšností (t.j. 51 bodů).Hodnocení písemné zkoušky:40 otázek, každá správná odpověď hodnocena 2 body, maximum získaných bodů 80.80 - 78 správných odpovědí výborně76 - 74 správných odpovědí velmi dobře plus72 správných odpovědí velmi dobře70 - 68 správných odpovědí dobře plus66 - 64 správných odpovědí dobře 62 - 0 nevyhověl
Garant
prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.
Vyučující
Mgr. Petr AmbrozRNDr. Aleš HozákMgr. Vera Kristýna Jandačková, Ph.D.MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.RNDr. Vítězslav Jiřík, Ph.D.Mgr. Martina KovalováMgr. Kateřina Vařechová