Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva - cvičení (KHE / ZPRVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHE / ZPRVZ - Základy práva - cvičení, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled právních norem, jejich struktura a členění, specifika jednotlivých právních odvětví, právní vztah, právní zastoupení. Ústava ČR, Listina základních práv a svobod, zákony Evropského společenství.Praktické uplatnění pracovního práva zejména v oblasti uzavření pracovních smluv, průběhu pracovního poměru, způsobu ukončení pracovního poměru.Předpisy související s bezpečností práce, problematika pracovních úrazů, chorob z povolání, odškodnění a náhrada škody.Občanské právo, vlastnictví a převody vlastnického práva, rodinné právo.Trestní odpovědnost, trestná činnost mladistvých, trestné činy, nutná obrana, krajní nouze, jednotlivé části trestního řízení včetně výkonu rozhodnutí.Správní právo, správní řád, působnost právních orgánů.Úkony správních orgánů, před zahájením jednání, v průběhu řízení, předběžné opatření, rozhodnutí, odvolací řízení, náhrada škody, exekuce.Správní soudnictví, lhůty ve správním řízení.Legislativa ve zdravotnictví, uplatňování právních zákonů a norem v praxi, péče lege artis, profesní povinnosti a standardy.Práva pacienta na: péče lege artis, na pravdivé informace o svém zdravotním stavu, nahlížet do zdravotní dokumentace včetně výpisu, opisu, jmenovat osoby s právem na informace o jeho zdravotním stavu, informovaný souhlas, významnost informovaného souhlasu.Právní odpovědnost zdravotnických pracovníků veřejnoprávní povahy, soukromoprávní povahy, podmínky právní odpovědnosti (subjektivní, objektivní).Nejčastější důvody postupu non lege artis (přecenění vlastních schopností, nedostatečná odbornost, nevhodné a nešetrné jednání s pacientem, nesprávné vedení zdravotnické dokumentace).Zdravotnická zařízení statní, nestátní. Zdravotní pojišťovny, jejich postavení, úloha, stavovské organizace. Návaznost zdravotní a sociální oblasti z hlediska pacienta (pracovní neschopnost, posudková služba, invalidita).Komutační selhání při poskytování zdravotní péče, příklady z praxe, forma a způsoby řešení.

Získané způsobilosti

Student získá všeobecný přehled a orientaci v základních právních předpisech souvisejících s pracovním, občanským a společenským životem. Zná modelového řešení nejčastějších pochybení v oblasti právních postupů.

Literatura

Občan a právo. Ekonomická fakulta VŠB - TU. Občanský zákoník, občanský soudní řád. Správní právo - VŠB - TU. Trestní zákoník. Úmluva o biomedicíně 96/2001 Sb. Zákon č. 160/1992 Sb. O nestátních zdravotnických zařízeních v platném znění. Zákon č. 167/1998 Sb. O návykových látkách v platném znění. Zákon č. 20/1966 Sb. O péči o zdraví lidu v platném znění. Zákon č. 239/2000 Sb. O integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů. Zákon č. 240/2000 Sb. Krizový zákon. Zákon č. 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví v platném znění. Zákon č. 48/1997 Sb. O veřejném zdravotním pojištění v platném znění. Zákon č. 552/1991 Sb. O státní kontrole v platném znění. Zákon č. 67/1993 Sb., novela zákona 200/1990 Sb. O přestupcích. Zákon č. 95/2004 Sb. O zdravotnických povoláních lékaře, zubního lékaře a farmaceuta v platném znění. Zákon č. 96/2004 Sb. O nelékařských zdravotnických povoláních v platném znění. Zákon ČR č.101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, v platném znění. Zákoník práce.

Požadavky

Praktické osvojení právních norem v jednotlivých právních odvětvích s přihlédnutím na pracovní zaměření absolventa.Účast na cvičeních a po ukončení předmětu ověření osvojených znalostí - udělení zápočtu.

Garant

Mgr. Pavlína Zímová

Vyučující

Mgr. Pavlína Zímová