Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie 2 (KKO / CHZK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / CHZK2 - Chirurgie 2, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled látky:- Akutní příhody v otorinolaryngologii- Aspirace a spolknutí cizího tělesa- Epistaxe- Poranění tlakovou vlnou- Otok hrtanu a jazyka- Akutní příhody v očním lékařství- Úrazy oka- Poleptání očí- Náhlá nevidomost- Glaukomová krize- Akutní příhody v čelistní a obličejové chirurgii- Poranění měkkých tkání obličeje a jazyka- Úrazy dolní a horní čelisti- Devastující poranění obličeje

Získané způsobilosti

Student umí základy obecné chirurgie, chirurgické stavy v otorinolaryngologii, čelistní a obličejové chirurgiia oftalmochirurgii.Zná akutní příhody, diagnostiku, léčbu, ošetřovací techniky.Seznámí se s akutními příhodami, poranění měkkých tkání, otok hrtanu, jazyka, poleptání očí a úrazy čelistní a obličejové, včetně devastující poranění obličeje, zná jejich ošetřování.

Literatura

Astl Jaromír:. Otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku pro bakaláře obor ošetřovatelství. Karolinum, Praha, 2002. ISBN 80-246-0325-X.Lukáš, J., Diblík, P., Voska, P.:. Poranění obličeje z pohledu otorinolaryngologa, oftalmologa a maxilofacálního chirurga. Grada, Praha, 2001. ISBN 80-247-0232-0.Sachsenweger, M.:. Naléhavé stavy v oftalmologii. Osveta, Martin, 1998. ISBN 80-88824-75-3.

Požadavky

90 % účast na přednáškách, cvičeních a semináři. Písemný test, podmínka pro správnost odpovědí 80%. Při neúspěchu ústní zkouška (2 otázky).

Garant

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Dalibor CholevíkMUDr. Petr Matoušek, Ph.D.MUDr. Oldřich ResMUDr. Karol Zeleník, Ph.D.MUDr. Dalibor CholevíkMUDr. Petr Matoušek, Ph.D.MUDr. Oldřich ResMUDr. Karol Zeleník, Ph.D.