Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cílové skupiny habilitace a rehabilitace (KKP / 8KCIR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / 8KCIR - Cílové skupiny habilitace a rehabilitace, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu - člověk, klient, pacient, občan.2. Cílové skupiny RHC a jejich charakteristika z hlediska věku I. - děti, mladiství3. Cílové skupiny RHC a jejich charakteristika z hlediska věku II. - dospělí v produktivním věku.4. Cílové skupiny RHC a jejich charakteristika z hlediska věku III. - senioři (úvod).5. Cílové skupiny RHC a jejich charakteristika z hlediska příčin, rovin dopadů a stupňů závažnosti změny zdravotní kondice.6. Cílové skupiny RHC a jejich charakteristika z hlediska doby vzniku, délky trvání a průběhu změn zdravotní kondice.7. Cílové skupiny RHC a jejich charakteristika z hlediska přítomnosti a typu bolesti při změnách zdravotní kondice - bez přítomnosti bolesti, s přítomností bolesti.8. Cílové skupiny RHC a jejich charakteristika z hlediska druhu primární změny orgánu nebo funkce I. - lidé se změnou sluchové, zrakové a duální senzorické funkce.9. Cílové skupiny RHC a jejich charakteristika z hlediska druhu primární změny orgánu nebo funkce II. - lidé se změnou motorické, řečové, mentální funkce a s kombinacemi změn zdravotní kondice.10. Cílové skupiny RHC a jejich charakteristika z hlediska funkčních schopností při změnách zdravotní kondice ovlivněných chudobou (výživa, hygienické podmínky, sociální podmínky bydlení, bezdomovství ad.)11. Cílové skupiny RHC a jejich charakteristika z hlediska funkčních schopností při změnách zdravotní kondice ovlivněných sociálně patologickými jevy (závislosti na návykových látkách, týrání, zneužívání, šikana ad.)12. Sekundární cílové skupiny RHC - pečující osoby.13. Vybrané nástroje zjišťování potřeb cílových skupin RHC.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu zná charakteristiky vybraných cílových skupin habilitace a rehabilitace z hlediska různorodých situací indikovaných při poskytování služeb koordinované rehabilitace, orientuje se v možnostech a nástrojích zjišťování potřeb vybraných cílových skupin RHC.Odborné dovednosti: Absolvent předmětu dovede popsat charakteristiky jednotlivých cílových skupin RHC, umí je aplikovat při mapování potřeb člověka se změnou zdravotní kondice, dovede navrhnout a realizovat způsoby zjišťování potřeb konkrétního člověka se změnou zdravotní kondice.

Literatura

ROKYTA, R. Bolest a jak s ní zacházet. Grada, 2009. ISBN 978-80-247-3012-7.Chvátalová, H. Jak se žije dětem s postižením. Praha: Portál, 2005. Krhutová, L., Kristiníková, J. Koordinovaná rehabilitace a dlouhodobá zdravotně sociální péče.stravě. Ostrava: Ostravská univerzita v O, 2013. Lippertová-Grünerová, M. Neurorehabilitace. Galén, Prah, 2005. ISBN 80-7262-317-6.

Požadavky

A) Podmínky nutné k přistoupení ke zkoušce: Znalost zadaných studijních zdrojů.Účast na cvičení 70%. B) Zkouška: písemný test, minimum pro splnění 80 %

Garant

doc. MUDr. Michal Hladík, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Michal Hladík, Ph.D.Mgr. David KřivákMgr. Eliška LindovskáMgr. Hana LukšováMgr. David KřivákMgr. Eliška LindovskáMgr. Hana Lukšová