Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gerontopsychiatrie (KKP / 8PGER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / 8PGER - Gerontopsychiatrie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do oboru gerontopsychiatrie, psychologie stárnutí - vztah stárnutí a intelektu, vztah stárnutí a jazyka, vztaj stárnutí a paměti, stárnutí - osonost a životní styl.2. Péče o gerontopsychiatrického pacienta v domácím prostředí a v ústavní péči, struktura a organizace gerontopsychiatrických zdravotních a sociálních služeb.3. Deliria - definice, etiopatogenze deliriozních stavů ve stáří, klinický obraz delirií, diagnóza a diferenciální diagnóza deliriozních stavů, léčba a prognóza delirioznich stavů.4. Demence - syndrom demence a jeho diferenciální diagnóza, rozdělení demencí - choroby vedoucí k demenci, etiopatogenze a klinická obraz, terapie demencí.5. Demence Alzheimerova typu - epidemiologie, neurobiologické změny, diagnóza, komplexní terapie.6. Péče o člověka s demencí - funkční hodnocení, komunikace s člověkem s demencí, prevence problematického chování, pomoc pečovatelům.7. Poruchy spánku ve stáří - fyziologické změny spánku nastupující ve vyšším věku, insomnie, diferenciální diagnóza, primární poruch spánku, léčba poruch spánku.8. Deprese ve stáří - epidemiologie, klinický obraz depresí ve stáří, klasifikace a diferenciální diagnostika, vyšetření depresivního pacienta, prognóza.9. Úzkostné stavy, anxienta ve stáří - primární a sekundární stavy, výskyt, klinický obraz a diferenciální diagnostika, léčba depresí a úzkostných stavůve stáří - farmakoterapie, nefarmakologické postupy.10. Paranoidní syndrom ve stáří - klinický obraz, klasifikace, diagnóza a léčba paranoidních stavů ve stáří.11. Problematika farmakoterapie (polyfarmacie) a nefarmakologických přístupů.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu zná základy diagnostiky, způsoby léčby a prevence duševních chorob u stárnoucích a starých nemocných osob, zná právní a etické otázky přístupu k psychicky nemocným lidem ve starším věku. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu je schopen rozpoznat nejčastější psychická onemocnění ve starším věku, rozumí základní psychopatologii jednotlivých psychických funkcí, je schopen aplikovat psychopatologické projevy při diagnostice jednotlivých psychických poruch, dovede adekvátně komunikovat se starším psychicky nemocným člověkem, dovede formulovat získané poznatky do konkrétního výstupu zdravotnické dokumentace, je schopen základní psychoedukace nemocného člověka i jeho příbuzných.

Literatura

LUŽNÝ, J. Gerontopsychiatrie. Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-573-2.

Garant

prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Eva Češková, CSc.prof. MUDr. Eva Češková, CSc.