Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická propedeutika (KKP / KLPVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / KLPVS - Klinická propedeutika, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1.Význam anamnézy jako součásti individuální zdravotní dokumentace;2.Základní fyzikální vyšetřovací metody- pohled, pohmat, poslech, poklep;3.Základní nálezy (norma a patologie) na hlavě a krku;4.Základní nálezy (norma a patologie) na hrudníku a hrudních orgánech (plíce, srdečně cévní systém, prsa, podpaží);5.Základní nálezy (norma a patologie) na břichu a břišních orgánech;6.Základní nálezy (norma a patologie) na kosterně svalovém systému;7.Základní nálezy (norma a patologie) nervového systému;8.Základní nálezy (norma a patologie) končetinách;9.Základní nálezy (norma a patologie) ženských pohlavních a reprodukčních orgánů;10.Základní nálezy (norma a patologie) mužských pohlavních orgánů;11.Základní nálezy (norma a patologie) konečníku a análního otvoru;12.Moderní diagnostické metodyCvičení1. Všeobecná prohlídka, povrch těla;2.Základní fyzikální vyšetření (pohled, pohmat, poslech, poklep);3.Vyšetření hlavy, krku a dutiny ústní;4.Vyšetření hrudníku, srdce a plic, prsa, podpaží;5.Vyšetření břicha a břišních orgánů;6.Vyšetření kosterně svalového systému;7.Vyšetření končetin;8.Vyšetření nervového systému;9.Vyšetření pohlavního ústrojí ženy;10.Vyšetření pohlavního ústrojí muže;11.Vyšetření konečníku a análního otvoru;

Získané způsobilosti

Studenti získají základní manuální zručnost a techniku fyzikálního vyšetření pohledem, poklepem, poslechem, pohmatem při systematickém postupu fyzikálního vyšetření. Umí zhodnotit celkový zdravotní stav (zdravého, nemocného, handicapovaného i umírajícího) člověka. Umí rozlišit normální fyziologický nález od abnormalit a patologie. Zanjí příznaky a symptomatologii systémových onemocnění

Literatura

VELEMÍNSKÝ, M. Klinická propedeutika. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 5.vydání, 2005. ISBN 80-7040-837-5.Kaščák, M. Klinická propedeutika. Osveta Martin, 2007. ISBN 80-8063-215-4.Klener P. Interní propedeutika. UK Praha, 1992. Pacovský V. Klinická propedeutika. Karolinum, Praha, 1999. Marek J. Propedeutika klinické medicíny. Triton, 2001.

Požadavky

Účast na přednáškách a cvičeních 90%Studium zadané odborné literaturySamostudium

Garant

doc. MUDr. Arnošt Martínek, CSc.

Vyučující

MUDr. Kateřina BártkováMUDr. Evžen Machytka, Ph.D.MUDr. Martin Rydlo, Ph.D.MUDr. Ivo Valkovský, Ph.D.MUDr. Kateřina BártkováMUDr. Evžen Machytka, Ph.D.MUDr. Martin Rydlo, Ph.D.MUDr. Ivo Valkovský, Ph.D.