Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neonatologie (KKP / NENPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / NENPA - Neonatologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Charakteristika oboru neonatoloie, demografická data. Porod a fyziologická postnatální adaptace2. Nejčastější příčiny poruch poporodní adaptace a zásady resuscitace novorozence3. Kategorizace novorozenců a jejich specifity4. Poruchy dýchání u novorozenců - druhy a příčiny5. Postnatální přestavba oběhového systému. Vrozené srdeční vady6. Zažívací trakt, jeho odlišnosti v novorozeneckém věku, patologické stavy7. Vylučovací trakt, jeho odlišnosti v novorozeneckém věku, patologické stavy8. Zvláštnosti metabolismu u novorozence, endokrinní poruchy. Hyperbilirubinémie9. Nejčastější poruchy CNS u novorozence10.Infekce v novorozeneckém věku

Získané způsobilosti

Student umí zhodnotit zdravého novorozence a postřehnout nejčastější patologické odchylky.Umí kategorizovat novorozence a zná rizika, která pramení z jednotlivých kategorií.Ovládá základy resuscitace novorozence.

Literatura

DORT, J. et al. Neonatologie: vybrané kapitoly pro studenty LF. Plzeň: Karlova univerzita, LF Plzeň, 1.vydání, 2004. ISBN 80-246-0790-5.BOREK, I. a kol. Vybrané kapitoly z neonatologie a ošetřovatelské péče. Brno:IDVPZ, 2001. ISBN 80-7013-338-4.MAREČKOVÁ, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1399-3.LEIFER, G. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Praha:Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0668-7.

Požadavky

Účast na přednáškách.Studium doporučené literatury.

Garant

MUDr. Renáta Poláčková

Vyučující

MUDr. Renáta Poláčková