Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pediatrie II. (KKP / PE2LF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / PE2LF - Pediatrie II., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praktická cvičení:1. Hematologie - choroby červené krevní řady, krvácivé stavy.2. Hematologie a oknkologie - nádorová onemocnění dětského věku.3. Endokrinologie.4. Diabetologie - Diabetes melittus 1.typu, akutní a chronické komplikace diabetu.5. Gastroenterologie.6. Gastroenterologie.7. Alergologie, pulmologie.8. Obezitologie.9. Nefrologie - vyšetření renálních funkcí, vyšetřovací metody v nefrologii, akutní pyelonefritida.10. Nefrologie - glomerulopatie u dětí, metody náhrady funkce ledvin u dětí.11. Kardiologie - adultní a fetální typ oběhu, VSV a jejich řešení, prevence BE, EKG.12. Intenzivní péče - intoxikace, úrazy a popáleniny.13. Neonatologie - péče o novorozence na porodním sále, péče o fyziol. novorozence.14. Neonatologie - péče o nezralého novorozence.15. Neonatologie - novorozenecká žloutenka, infekce v novorozeneckém věku.Semináře:1. Horečka a křeče u dětí.2. Průjmová onemocnění u dětí, malabsorpční syndrom, rehydratace.3. Přirozená a umělá výživa kojence, základy parenterální výživy.4. Diagnostika a dlouhodobá léčba astmatu, léčba akutní exacerbace astmatu.5. Diagnóza a léčba komunitní pneumonie.6. Diagnóza a léčba infekce močových cest u dětí, vrozené vývojové vady urotraktu.7. Diagnóza a léčba hypertenze v dětském věku.8. Akutní selhání ledvin, chronické selhání ledvin.9. Enuréza a inkontinence.10. Obezita, poruchy příjmu potravy.11. Poruchy růstu, CAH.12. Léčba diabetické ketoacidózy.13. Akutní krvácivé stavy, onemocnění červené krevní řady.14. Nádorová onemocnění v dětském věku včetně leukémií.15. Urgentní stavy v pediatrii, resuscitace dětí včetně novorozence.16. Asfyxie u novorozence, poranění novorozence, novorozenecké žloutenky.17. Infekce novorozence, nezralý novorozenec.

Získané způsobilosti

Student je schopen zvládnout problematiku zdraví a nemoci lidského jednice od narození do dosažení dospělosti. Umí samostatně a kvalifikovaně vyšetřit dítě nebo adolescenta, posoudit jeho vývoj ve všech složkách, nalézt případné odchylky. V rámci primární a sekundární prevence ovládá náplň preventivních prohlídek. Rozpoznává patologický nález při fyzikálním vyšetření, na jeho základě je schopen indikovat laboratorní a jiná pomocná vyšetření a interpretovat jejich výsledky. Ovládá obecné zásady i zvláštnosti farmakoterapie dětského věku, rehabilitační péče, psychologické podpory i s ohledem na rodinné, školní a sociálního prostředí.

Literatura

Šašinka, M. a kol.:. Pediatria 1+2. Košice: Satus, 1998. Hrodek, O., Vavřinec, J. a kol.:. Pediatrie. Praha: Galén, 2002. Lebl, J., Provazník, K., HejcmanováL.:. Preklinická pediatrie. Praha: Galén, 2007. V. Mihál a kol.:. Vybrané kapitoly z pediatrie I., II., III. Olomouc: UP, 2001. Chaloupecký, V.:. Dětská kardiologie. Praha: Galén, 2007. NOVÁK, I. et al.:. Intenzivní péče v pediatrii. Praha: Galén, 2008. ISBN 978-80-246-1474-8.Koletzko, B.:. Kinder- und Jugendmendizin. Sprinter: Heidelberg, 2007. Kliegman, R.:. Nelson textbook of pediatrics. Philadelphia: Saunders, 2007. Gut, J., Doležel:. Noční pomočování u dětí. Praha: Galén, 1996. Duggan Chr. Et al.:. Nutrition in pediatrics : basic science, clinical applications. 4th ed., Hamilton: B. C. Decker, 2008. Niessen, K.H.:. Pediatrie. Praha: Scientia Medica, 1986.

Požadavky

Požadavky na studenta:1. Studenti se na práci na oddělení teoreticky připravují. Témata, která budou další den procvičována, určí asistent skupiny a závisí na aktuálním spektru diagnos na klinice.2. Při nedodržování režimu a zanedbání zásad bezpečnosti práce a provozu a hygienicko-epidemiologických opatření jsou z praktika vykázáni. 3. Studenti jsou povinni dodržovat zásady lékařské mlčenlivosti.4. V průběhu praktika samostatně vyšetřují nemocné děti, vždy 2 studenti / l pacienta. V další části praktika referují o svých případech před celou skupinou.5. Studenti mají povinnost se ptát na každý jim nejasný problém a účastní se odborné diskuse při rozboru případů. 6. Během praktik mohou vypracovávat testy s odbornou problematikou k procvičení a ověření pochopení probrané látky a nabytých vědomostí.7. Během praktik mohou mít zadáno kriticky zpracovat odborný problém v rozsahu studia 1-5 odborných článků včetně hledání na internetu. Požadavky k zápočtu: 1. Minimálně 80% účast na výuce (semináře, cvičení) ověřená podpisy vyučujících v prezenční kartě - kartu student předkládá pedagogovi, který má dozor u elektronických testů.2. Praktická část - písemně (odběr anamnézy a vyšetření zadaného pacienta, stanovení diferenciální diagnózy a di. Dg. postupu, návrh jednotlivých laboratorních a pomocných vyšetření , jejich zhodnocení, návrh terapeutického postupu v rozsahu A4).3. 70% správných odpovědí v "elektronickém" testu. Test je určen k ověření znalostí z pediatrie (rozsah: pediatrie přednášená v rámci 5. ročníku, tj. učebnice Hrodek a spol., Galén 2002). Studenti odpovídají na počítačích na 70 otázek po dobu maximálně 90 minut.

Garant

doc. MUDr. Michal Hladík, Ph.D.prof. MUDr. J. Štěrba, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Alice BosákováMUDr. Jiří DudaMUDr. Tomáš KuhnMUDr. Adriana NemcováMUDr. Zdeněk NovotnýMUDr. Markéta NowakovaMUDr. Tomáš PískovskýMUDr. Astrid ŠulákováMUDr. Terezie Šuláková, Ph.D.MUDr. Bořek Trávníček