Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pediatrie (KKP / PEDRF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / PEDRF - Pediatrie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Úvod do pediatrie, dítě zdravé, nemocné (akutně, chronicky), ohrožené, postižené. Rodina, její význam pro dítě, náhradní rodinná péče- Rozdělení dětského věku, specifika jednotlivých věkových období, psychomotorický vývoj dítěte, psychomotorika kojence a batolete- Psychomotorika předškolního dítěte, ve školním věku, pubertě, adolescenci- Genetika - přehled dědičných vad, vady chromosomální, vady genové, genetické poradenství- Fyziologie a patologie novorozence- Choroby srdce a cév v dětství, revmatická onemocnění u dětí- Choroby CNS u dětí- Choroby ledvin u dětí- Choroby respiračního systému u dětí. Alergická onemocnění dětského věku- Dětská onkologie- Endokrinopatie u dětí, diabetes mellitus- Choroby krve u dětí- Chronická a invalidizující onemocnění u dětí, sociální problematika v pediatrii.Cvičení:- Rozdělení dětského věku, růst a vývoj a jejich hodnocení (percentily), specifika jednotlivých věkových období- Psychomotorický vývoj dítěte do 1. roku věku- Psychomotorický vývoj dítěte 1-6 let, vývoj dětské kresby- Psychomotorický vývoj dítěte od 6-18 let (Dosažení školní zralosti, mladší školní věk, puberta)- Genetika - základní přehled. Chromosomální a genové vady, genetické poradenství, rodokmen, vyšetřování v genetice.Výživa dítěte. Farmakoterapie v dětském věku.- Fyziologický novorozenec a péče o něj- Patologie novorozeneckého období I.: rizikový novorozenec, NNPH, adaptace novorozence, časný asfyktický syndrom, resuscitace novorozence, fetální oběh.- Patologie novorozeneckého období II.: vrozené vývojové vady, trauma v novorozeneckém období, žloutenky novorozeneckého věku, krvácivá nemoc novorozence, infekce novorozence.- Choroby respiračního systému u dětí. Alergie a poruchy imunity.- Dětská onkologie, dětská hematologie- Choroby srdce a cév v dětství, fetální oběh. Revmatologie- Endokrinopatie u dětí, diabetes mellitus v dětském věku- Choroby zažívacího traktu u dětí. Choroby ledvin u dětí- Choroby nervového systému.

Získané způsobilosti

Student získá základní náhled na problematiku zdraví i nemoci v období dětského věku a základní přehled jeho specifik. Student je schopen odebrat anamnézu u pediatrického pacienta, posoudit růst a psychomotorický vývoj daného dítěte, umí rozlišit fyziologické a patologické příznaky jednotlivých systémů (včetně stavu výživy a orientačního neurol. vyšetření) a zhodnotit vitální funkce (rozlišení akutního, resp. urgentního stavu od chronického, zejména rozlišit dušné dítě). Student by měl zvládnout základní komunikaci s rodičem a dítětem. Tyto znalosti mu mají umožnit se kvalifikovaně postarat o pediatrického pacienta na úrovni středního a vyššího zdravotního personálu ve spolupráci s lékařským personálem.

Literatura

Jaroslav Michálek. Pediatrická propedeutika: vybrané kapitoly. Brno, Masarykova univerzita, 2008. Hrodek O.,VavřinecJ. et al. Pediatrie. Galén Praha, 2002. nullKlíma J. et al. Pediatrie. Eurolex Bohemia, Praha, 2003. Lebl J. a kol. Preklinická pediatrie. Praha, Galén, 2003. Komárek V et al.:. Dětská neurologie: vybrané kapitoly. Praha: Galen, 2008. Niessen, K.H.:. Pediatrie. Praha: Scientia Medica, 1986. Lebl J. Růst dětí a jeho poruchy. Galén, Praha, 1996.

Požadavky

1.Minimálně 80% účast na výuce (přednášky, cvičení).2.Kombinovaná zkouška (test/ústní) - v případě, že student již má z předmětu v semestru zápočet- rozsah ústní zkoušky je dán odpřednášeným učivem + ev. dalším z doporučené literatury- 70% správných odpovědí v písemném případně elektronickém testu. Test je určen k ověření znalostí z pediatrie před ústním pohovorem (rozsah: pediatrie přednášená v rámci výuky, viz bod 4).

Garant

doc. MUDr. Michal Hladík, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Barbora GwardováMUDr. Alice NogolováMUDr. Alice Nogolová